Hagearbeid – Skap en hage som gjør deg godt


En fin hage og uteplass er nærmest som et smykke rundt huset, men flotte trær og blomster er ikke bare vakkert. Visste du at hagen og hagearbeid også er bra både for fysikken og psyken?

Foto: Hageland

– Plantene er harmoniske, og de stråler ut en harmoni som vi tar til oss. De er ikke slik som mennesker, som konstruerer hvem de vil være og strever for å leve etter et kunstig bilde istedenfor å utfolde den vi egentlig er. Plantene utstråler sin sanne natur, sier psykolog, advokat og forfatter av boka «Hagepsykologi, naturens harmoniserende kraft», Grethe Nordhelle. 

Hun forteller at både det å være ute i hagen og det å drive med hagearbeid, er bra for oss. Det forebygger psykiske og fysiske plager og virker terapeutisk hvis du føler deg litt nedfor. 

– Man vet jo at naturen har positiv effekt på oss, og hagen er natur i fortettet form. Den inneholder planter du har selv satt sammen med de fargene, duftene og formene du liker best. I tillegg kan du høste god mat derfra i form av frukt, bær og grønnsaker, sier hun. 

Gi omsorg

Bare det å gå rundt i hagen og på uteplassen, gjør deg godt. Setter du deg ned og jobber med jorden, blir det enda bedre.

– Jorden og plantene er naturlige elementer, og dette er ekstra positivt i dag når vi omgir oss med kunstige ting hele tiden. Vi har godt av å være en del av naturen, og samtidig gjør det oss godt å gi omsorg til andre – enten det er mennesker, dyr eller planter. Vi glemmer at menneskenaturen er en del av naturen og hører hjemme i den. Det positive med planter er at vi kan gi dem litt vann og gjødsel, og da gir de i mangfold tilbake, sier hun. 

Du får også utfordret dine kreative sider når du plasserer blomster og vekster i hagen din. Det er rett og slett en skapelsesprosess som er selvhelbredende. Det å være opptatt av noe annet enn seg selv, er veldig positivt for det moderne mennesket. 

– Å være der for plantene er omsorg, og vi glemmer oss selv når vi er noe for andre levende vesener. Også det er positivt for psyken vår, forteller Nordhelle. 

Foto: Hageland

Hagearbeid er supert med barna

Om du har en liten eller stor hage, er ikke viktig. En liten balkong er det nok til å påvirke deg positivt, kan Nordhelle fortelle. 

– Det er faktisk en fordel at hagen ikke er så stor. Er den for stor, kan det å jobbe i den føles mer som et ork og en plikt enn en glede. Du må vurdere hageprosjektene dine realistisk i forhold til din kapasitet og tid til rådighet, så gir hagen mye glede, sier hun. 

Plant derfor gjerne noen blomster i en kasse, dersom det er det du har plass til, tid til eller ønsker. Stell godt med disse, og du vil kjenne at det gjør deg godt. 

– Og ta barna med på hagearbeidet. Det gir dem stimuli å se planten og blomster spire og gro, og de vil verdsette tiden dere tilbringer sammen i hagen. La dem plante noen solsikkefrø, vanne dem og stelle med plantene mens dere ser hvordan blomstene vokser. Dette er enda viktigere i dag når stadig mer av tiden tilbringes inne ved en skjerm, avslutter hun.