Hageliv
Våren er her og snart er det tid for å nyte sol og varme og småpusle i hagen. Mange ønsker seg en lettstelt og flott hage. Med litt planlegging, gode råd og profesjonell hjelp, kan selv den mest overgrodde og triste hageflekken bli et vakkert skue.
Os Hageservice og S. Waagen kommer på Boligmesse i Sotra Arena. De har mye kunnskap og erfaring og ser frem til å møte både eksisterende og nye kunder helgen 25. – 27. mars. Vi har hørt litt med dem om hageplanlegging, og anbefaler alle som har prosjekter om å ta turen innom disse fagekspertene.
Ha en plan
Når man skal starte et nytt hageprosjekt, er helhetlig planlegging alfa og omega. Hvor er solen på hvilke tider av dager? Skal det være et lekeområde for barna? Kanskje står en kjøkkenhage på ønskelisten? Hvor er det skjermet for innsyn, best utsikt og mest praktisk å etablere sitteplassen? Atkomst for tilkjøring av masser er greit å planlegge, spesielt ved nybygg. Drenering for ulike soner er avhengig av hva som skal plasseres hvor. Dersom du ønsker strømpunkter i hagen med skjult anlegg, må dette vurderes tidlig i prosessen. Alt trenger ikke gjøres med en gang, men om du har en plan, blir jobben lettere underveis.
Lettstelt hage
Det finnes mange triks for en lettstelt hage dersom luking av ugress ikke er din favorittaktivitet. Her får du noen tips fra ekspertene:
– Plant busker og stauder tett for å forhindre ugress.
– Duk under bark hindrer ugresset å komme opp.
– Plen uten mange bed og busker er lett å klippe. Legg beplantning i yttersoner.
– Kantstein i flukt med plenen som overgang til bed/rabatter og singel er både praktisk og dekorativt. Du slipper kantklipping og får samtidig et dekorativt skille mellom plen og singel/jord.
– Plattinger i skifer, stein eller vedlikeholdsfritt tre er enkelt å rengjøre og vedlikeholde.
Skråning på tomten?
Skrånende tomter blir ofte bygget opp med ulike nivåer. Bruk av støttemurer i forskjellige materialer er en god løsning. Både skifer, betong eller cortenstål kan benyttes til dette, avhengig av belastningsgrad. Deretter kan man jobbe med ulike planter og bunndekkende materialer på de forskjellige nivåene. Både skiferflis, betongheller, keramiske fliser og ferdigplen er gode utgangspunkt. Dersom nivåene er veldig skrå, kan rullestein/elvestein ofte være en dekorativ løsning.
Trender
Også på hagefronten gjør trender seg gjeldende. Hagen og uterommet har blitt en naturlig forlengelse av boligen, og vi investerer og bruker stadig mer tid ute hjemme.
Grusarmering er veldig populært. Mange ønsker cortenstål som avgrensning mot bed etc. (stål med rustoverflate), formklippede trær og ikke minst utebelysning for glede av hagen i vinterhalvåret og om kvelden. Utestuer for å sitte ute-inne er veldig i vinden. Både pergolaer, vinterhager og utekjøkken er stadig mer etterspurt. Det samme gjelder sedum på tak og i hage.
En gjennomgående trend er ønsket om kvalitet og mange velger å steinsette gårdsplass, terrasser og bygge murer i norske steinmaterialer. Det er både kortreist, enkelt å vedlikeholde, varig, pent og bærekraftig.
Kort om Os Hageservice
Etablert: 2002
Antall ansatte: 7 fast – det dobbelte i sesong
Nedslagsfelt: Bergen og omegn
Tilbyr: Alt innen hage -fra tegning og planlegging til helt ny og ferdig hage
Fokus på Boligmesse: Vil vise alt innen hage
Kort om Sivert Waagen
Etablert i 1958. Drives i dag av 3. generasjon Waagen
Antall ansatte: 7 fast ansatte og vokser stadig
Nedslagsfelt: Askøy (base), Bergen, Øygarden, Drotningsvik, Godvik, Fana m.m.
Tilbyr: Faglig kompetanse, konkurransedyktige priser, levering med lastebil. Tett samarbeid med utførende innen alle typer anleggsarbeid for hage.
Fokus på Boligmesse: Norsk naturstein, egen import og nylansert nettbutikk.
Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Os Hageservice og S. Waagen.
Hovedbilde: S. Waagen