Fjern helsefarlig fukt


Har du kjent kjellerlukt i huset ditt? Det tyder på at det er fuktproblemer på gang.

Tekst: Majken Svorstøl og Ida Save
Foto: Fuktspesialisten

– Det er både helsefarlig og uøkonomisk å bo i et hus med fukt, så gjør noe med det nå, anbefaler Tor Heimdal, daglig leder i Fuktspesialisten.

Han mener hele 80 % av norske boliger har et fuktproblem, og at det i 43 % av disse husene er akutte problemer, noe som betyr at mange har et helsefarlig hus som også taper verdi.

– En bygning med fuktproblemer får en lavere verdifastsettelse, og det kan slå uheldig ut ved refinansiering eller salg. Energitapet gjennom en fuktig murvegg er raskere og større enn gjennom en tørr og sunn vegg, og kan gjøre at man fyrer for kråka. Skap et tørt og sunt innemiljø, så sparer du både helsa og penger på oppvarming, tipser han.

Det enkle er ofte det beste

Har du en fuktig kjeller, er det lett å tenke at drenering er svaret på alt. Men det er ikke alltid tilfellet.

– Ifølge Sintef Byggforsk hjelper det ikke alltid å drenere. Da er det dumt å bruke masse penger på å grave opp hagen til ingen nytte. Vår løsning går ut på å forhindre at grunnmuren tar til seg fuktighet, og EPS Fuktsikring vil derfor i mange tilfeller være den raskeste og rimeligste løsningen for deg som kunde, sier Heimdal.

– Den første uttalelsen fra Byggforsk kom i 1995, med følgende uttalelse: «For en mur som trekker vann nedenfra vil dette være eneste løsning». I en rapport fra 2011 ble dette bekreftet. Der framkommer det at «det synes dokumentert at velfungerende aktive elektroosmosemetoder vil kunne gi en uttørking av fuktige konstruksjoner mot grunnen, selv der ny drenering ikke nødvendigvis vil fungere». Pulserende elektroosmose fungerer altså godt så lenge man gjør det riktig, sier Heimdal.

Fuktspesialisten har montert velfungerende EPS-systemer i norske boliger siden 1982, og vet hvordan de skal dimensjonere og installere anlegget slik at det løser kundens problemer.

– Du kan lese flere uavhengige rapporter på våre nettsider, og de legger vekt på at monteringen må utføres av fagfolk for å få et anlegg som er trygt og fungerer optimalt, understreker han.

Den digitale sentralen sikrer optimalt resultat.

Slik gjøres det

Siden alle hus er forskjellige, starter Fuktspesialisten alltid med en uforpliktende befaring. Befaringen skal avgjøre hvorvidt EPS-systemet kan hjelpe deg eller ikke, og de tar ikke jobben hvis de ikke kan tilby deg en god løsning. Deretter får du et skriftlig tilbud med fast pris, en tydelig beskrivelse av hva Fuktspesialisten skal gjøre, og ikke minst en oversikt over eventuelle andre utbedringer fagfolkene anbefaler.

– Med oss på laget slipper du overraskelser og uforutsette utgifter, poengterer Heimdal.

Selve arbeidet utføres til avtalt tid av Fuktspesialistens godkjente montører. Du får en funksjonsgaranti på utført arbeid, og allerede etter to uker kan det foretas en kontrollmåling av fukten. Heimdal mener man bør tenke på sikkerheten om man eier et hus eller bygård.

– Siden dette er et produkt som står og trekker strøm kontinuerlig, må man som huseier tenke EL-sikkerhet. Vårt produkt er NEMKO-sertifisert, og alle strenge krav med tanke på brannsikkerhet, stråling og giftstoffer er oppfylt og dokumentert, forsikrer Heimdal, som oppfordrer interesserte til å ta en tur innom Fuktspesialisten sin stand på messen på Hellerudsletta.

– Vi har nærmere 40 års erfaring, og vårt team vil stå klare til å hjelpe deg.