Få Kjerstis beste oppussingsråd


Kjersti Bergesen har gjennom «Tid for hjem» jobbet på over 150 oppussingsprosjekter landet rundt. Nå er hun klar for å dele gode råd med de besøkende på Boligmesse.

Bergesen er for mange kjent som den blide og kreative programlederen i TV2-programmet «Tid for hjem». 8.-10.februar gjester hun Boligmesse i Haugesund for å gi gode råd og svare på spørsmål om oppussing og interiør til de besøkende.

Bergesen har lang erfaring med oppussing, og hennes viktigste tips for folk som skal pusse opp hjemme, er å lage en plan.

– Lag deg en god liste over alle arbeidsoppgavene det er snakk om, og sett dem i riktig rekkefølge. Da får du en noenlunde oversikt over arbeidsmengde og tidsbruk. Og gå gjerne gjennom planen med noen du kjenner som er mer erfaren enn deg.

Programlederen anbefaler også å bruke god tid på research. Innhent priser, undersøk leveringstid på det du ønsker deg, og planlegg slik at elektriker og rørlegger får gode arbeidsforhold og kan komme inn på riktig tidspunkt.

– En vanlig tabbe er at man lurer seg selv til å tro at ting går fortere enn det de gjør. Finishen går fort, men grunnarbeidet tar tid. Husk også at det som regel alltid kommer masse småkostnader på toppen av de dyre tingene. Tenkt derfor at det blir dyrere enn du tror. Og sist, men ikke minst: Ikke tro at oppussing bare er et ork. Det er morsomt å se at det går framover og blir fint!

Furu tilbake i trendbildet

Når det gjelder årets trender, ser ikke Bergesen noe markant skille fra fjoråret. – Vi ser kanskje en liten dreining mot en varmere fargepalett. Gylne farger som honning og okerfarger er noe vi ser mye av akkurat nå, både i interiøret og det generelle motebildet. Felles for alle 2019-fargene er at de er litt «skitne» slik at de blir noe dempet. På møbelfronten er det mye treverk.

– Det brukes mange treslag, og furu er faktisk litt in igjen. Mange unge er miljøbevisste, og velger enkle furumøbler. Videre er kvalitet en viktig interiørtrend for 2019. Vi vil ha møbler og gjenstander som kanskje er litt dyrere, men til gjengjeld varer de lenger.

Mange oppussingsdrømmer

Selv forteller Bergesen at hun har det «kjempevanlig» hjemme.

– Jeg går nok rundt med akkurat like mange oppussingsdrømmer som de fleste andre har. Og som alle andre sliter jeg litt med å få ting helt ferdig, men for meg er det viktigere at huset fungerer og at jeg får gjort det jeg skal gjøre der, enn å se på at det er fint og nyoppusset.

Hun forteller videre at «Tid for hjem» har lært henne enormt mye.

– Jeg har lært mye av mine dyktige kollegaer, men noe av det viktigste er kanskje at grunnarbeid er det som må til, uansett hvor kjedelig det høres ut. Man skal ikke ha det så travelt. Oppussing er en stor investering, og det er lurt å kjenne etter hvordan du egentlig vil ha det. Og ikke tenk at oppussingen går så fort som på TV når du skal pusse opp selv, ler hun.

Kjerstis beste tips til deg som skal pusse opp:
  • Lag en god plan – og følg den.
  • Tenk deg godt om og lag helst skisser.
  • Lag et budsjett og prioriter. Husk at belysning er like viktig som møbler.
  • Ikke kjøp ting på impuls, vit at det passer og at du har bruk for det.
  • Ta utgangspunkt i dine egne behov, slik du lever.