Den perfekte planløsningen


Vurderer du å endre planløsning? Vi har samlet gode råd om hvordan få en åpen planløsning til å fungere best mulig.

Foto: Shutterstock

Høstens messekalender er klar, og vi håper dere er ser frem til både faglig og inspirerende påfyll. Dersom du går med planer om å bygge om boligen og synes ventetiden til neste messe blir lang, bruk tiden til å lande den perfekte planløsningen!

Å bestemme planløsning, enten man skal renovere eksisterende bolig eller bygge nytt, kan være en spennende, men samtidig utfordrende, oppgave. Man ønsker selvfølgelig at planløsningen blir best mulig, men hva innebærer egentlig dette i praksis? Tradisjonelt har valg av planløsning tatt utgangspunkt i hvert enkelt roms historiske funksjon og rolle, og men en slik tilnærming er lett og lande på det trygge og kjente. Men med en åpen planløsning står man mye friere til å gjøre tilpasninger til endring i behov, en fleksibilitet som kan vise seg å ha høy verdi.

Hva betyr åpen planløsning?

En åpen planløsning betyr at huset har åpne områder og få skillevegger. Vanligvis inngår kjøkken og stue i samme området, og en løsning som gir en god romfølelse og legger til rette for sosialisering. Når man lager mat, kan man samtidig både se og snakke med gjester eller familiemedlemmer. I tillegg gir et stort areal rom for å ha et stort spisebord, noe som er praktisk om man ofte har mange gjester.

For små leiligheter har en åpen løsning mellom stue og kjøkken den fordelen at man ikke bruker unødige kvadratmeter på veggareal, men kanskje heller kan ha et eget soverom eller en walk-in garderobe, fremfor det tradisjonelle kjøkkenet som tidligere gjerne var i et eget rom.

En velfungerende åpen planløsning

Åpne planløsninger med store arealer og få vegger kan av og til oppleves som rotete. For å motvirke dette kan det være hensiktsmessig å gjøre følgende:

Inndeling av soner: Lag en sone for matlaging, en for spising og en for avslapning, og la møbler og tepper danne naturlige markeringer. Enkelte setter også opp mindre glassvegger for å skille sonene. Da oppnår man en oppdeling av arealet, men man fjerner ikke romfølelsen. En annen løsning er å benytte seg av gardiner til å skille de ulike arealene. Disse danner et skille når det behov for det, men kan lett trekkes vekk når det er ønskelig.

Valg av farger og materialer: Det gir en harmonisk og god følelse om man bruker den samme fargepaletten i de ulike arealene og lar enkelte av fargene gå over i andre arealer.

Lyssetting: Bruk og plassering av lyskilder er viktig for å få en åpen planløsning til å fungere. Det kan være hensiktsmessig med downlights på ulike kretser, slik at man kan skru opp belysningen over for eksempel kjøkkenbenken om man lager mat, men dempe den over sofaen om man der har tent levende lys og ønsker en lunere atmosfære.

En annen ting man må tenke på når man velger en åpen planløsning, er oppbevaringsplass. Når veggene forsvinner, blir det færre steder å plassere bokhyller og garderober. For å skape et ryddig og oversiktlig hjem er det viktig å være bevisst på dette og bruke tid på planleggingen. Et tips er å plassere vinduer og dører slik at det er plass til garderober på de veggene som faktisk er der. Om man plasserer dører og vinduer minst 80 cm fra veggen, vil det gi nok plass til å sette opp en garderobe. En garderobe bygger ofte 60 cm, og i tillegg trengs noe plass til listverk. Alternativt kan man belage seg å bruke garasjen for ting og klær som bare brukes på enkelte tider av året.

Stue og soverom

Man burde også være bevisst på at en åpen planløsning kan oppleves som støyende. Det kan være lurt å planlegge for at man får separate områder som kan gi ro, eller et TV-rom som er tilbaketrukket fra de åpne arealene, hvor det er mulig å stenge helt av. I tillegg er det lurt å velge stillegående maskiner på kjøkkenet. 

Selv om man har mange åpne arealer i et hus, foretrekker de fleste soveværelser hvor man kan lukke døren og trekke seg tilbake fra resten av familien. Det lønner seg å samle disse rommene i en del av huset. Dette fordi det da vil være et rolig område, og fordi det er en ekstra trygghet i å ha soveværelsene i nærheten av hverandre. Skulle noe skje og en brått må ut om natten er det enklere å få tak i alle, og det er praktisk om man har barn som våkner om natten. Andre rom som det lønner seg å samle i nærheten av hverandre er rom som krever opplegg for vann og avløp. Dersom man kan samle bad, vaskerom og kjøkken vil redusere kostnadene til rørlegger, samtidig som det gjør byggingen resten av boligen enklere. 

God planlegging

Det er stadig flere mennesker som velger å gå bort fra den tradisjonelle planløsningen og heller åpne opp og tilpasse romfordelingen til familiens spesifikke behov. Enten man skal bygge en enebolig eller en tomannsbolig,vil man være takknemlig for all tiden man la ned i planleggingen når man flere år senere fremdeles er fornøyd med valgt planløsning. Enkelte gjør planleggingsjobben selv, mens andre velger å få hjelp av en arkitekt eller interiørarkitekt. Uansett, håper vi denne artikkelen har gitt deg noen gode råd på veien videre.