Spar penger med varmepumpe


Fra 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av boliger i Norge. Heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer du kan bytte til.

Tekst: Ida Save
Foto: Energiverket

– En oljefyr er lite gunstig både for lommeboka og miljøet, faktisk forurenser oljefyren like mye som fire til åtte personbiler i løpet av et år. I tillegg klarer den ikke å utnytte mer enn 70-80 prosent av oljen du fyrer med, forteller Richard Granskogli, daglig leder i Energiverket.

Om du fjerner oljefyren og bytter den ut med en fornybar varmeløsning i løpet av 2018, kan du få 50.000 kroner i støtte fra Enova. Men vær rask, for i 2019 halveres støtten, og venter du til 2020 er det ingen støtte å få.

Energiverket anbefaler å bytte til en varmepumpe, nærmere bestemt en bergvarmepumpe.

– Bergvarmepumpe har både størst utnyttelsesgrad og lengst levetid. Den henter miljøvennlig, fornybar og gratis energi fra fjellet hvor det er en stabil temperatur året rundt, og fordi den ikke står ute i vær og vind, er levetiden opp mot 30 år, forklarer Granskogli.

Han legger til at du med en bergvarmepumpe kan redusere energiforbruket med 60-80 prosent, sammenlignet med en oljekjele.

– På vinteren gir den deg billig oppvarming av bolig og varmtvann, og på sommeren kan du bruke den som et airconditionanlegg til kjøling av boligen.

Flere alternativer

Har du problematiske grunnforhold, som for eksempel at det er for langt ned til fjell, eller om du bor over et parkeringshus, tuneller eller lignende, kan luft til vannvarmepumpe være et godt alternativ.

– En god luft til vann-varmepumpe reduserer energikostnadene dine med 50-70 prosent. Den har en levetid på rundt 15 år, men er rimeligere enn en bergvarmepumpe fordi du slipper kostnadene med å bore en energibrønn, forteller Granskogli.

Om man ikke ønsker varmepumpe, finnes det flere miljøvennlige alternativer til oljefyren, blant annet fjernvarme, solcellepanel eller varmekjeler som driftes med strøm, flis eller pellets. Man kan også konvertere oljebrenneren til å håndtere bio-olje, men dette er ikke noe Granskogli vil anbefale.

– Det kan virke som en lettvint løsning, men biooljen er enda dyrere enn vanlig olje, og må brukes opp fortløpende før den råtner.

Energiverkets montasjeleder Wolfgang Granskogli går gjennom det nye varmeanlegget til Geir Engdahl, som består av bergvarmepumpe kombinert med solfangere.

Lønnsomme fra første dag

Granskogli presiserer at man må tenke fram i tid når man skal bytte ut oljefyren.

– Se hva du vil spare flere år fram i tid. Noen gå  for den lettvinte løsningen som er billigst der og da, men taper deretter store beløp årlig som følge av langt mindre besparelse.

Ifølge Granskogli kan man faktisk spare store summer på å installere en varmepumpe

– Anleggene er lønnsomme fra første dag. Investerer du eksempelvis 100.000 kroner i en varmepumpe og får denne installert, kan du spare 20-30.000 kroner i året i strøm eller oljeutgifter. Selv om du må låne disse pengene med en rentekostnad på rundt 4.000 kroner i året, vil dette være lønnsomt, hevder han.

Han har mange suksesshistorier å vise til.

– En av våre kunder har et hus på 400 kvadratmeter med to leiligheter, og brukte 6.000 liter i året med en literpris på 10 kroner. Da er det enkelt å regne ut at kostnaden ble på 60.000 kroner. Da de byttet til varmepumpe fikk de en strømkostnad på kun tusen kroner i måneden. Det betyr en årlig besparelse på nær 50.000.

Enkelt å bytte

Granskogli forteller videre at det å bytte ut oljefyren med en varmepumpe er en smidig prosess i Energiverket.

– Vi reiser ut på befaring for å se på boligen og varmeanlegget. Basert på dette får kunden et tilbud som er skreddersydd boligen. Her tar vi høyde for boligens varmebehov og antall mennesker i husstanden.

Basert på tilstanden til eksisterende varmeanlegg, anbefaler Granskogli også å vurdere om det skal gjøres enkle oppgraderinger på eksisterende radiator eller røranlegg som allerede er der. I de fleste tilfeller er tiltakene små og koster lite, men gjør stor forskjell på om du får god varme til boligen din også etter utskiftning.

FAKTA

Bergvarmepumpe

Ifølge Energiverket er en bergvarmepumpe det beste alternativet når du skal fjerne oljefyren. Ved å bore et hull 70-300 meter ned i berggrunnen under tomten din, får varmepumpen tilgang til energien lagret i fjellet. I de fleste tilfeller kan en bergvarmepumpe kobles på det samme oppvarmingsanlegget som du benytter til din oljefyr. Levetiden er på opptil 30 år, og varmepumpen har opptil fem ganger så mye energi som det kreves for å drive den. Ditt totale energiforbruk kan dermed reduseres med opptil 80 prosent.

Luft til vann-varmepumpe

Denne er rimeligere enn bergvarmemodellene, fordi du slipper boring. Luft til vannvarmepumpen tar i bruk luften utenfor, og krever et vannbårent anlegg for å fordele varmen. Kostnadene for oppvarming kan senkes med opptil 70 prosent.