Produser strømmen selv med eget solcelleanlegg


Med økte strømpriser har interessen for solceller skutt i været. Mange vil ha en miljøvennlig løsning med fornybare energikilder, og tilskudd og skattefordeler har gjort det enklere å investere i eget anlegg. 

Et solcelleanlegg på huset har flere fordeler – både økonomisk og miljømessig. 

– Ved å montere solceller genereres egenprodusert energi, som reduserer eller eliminerer strømregningen avhengig av ulike faktorer, sier Christian Terjesen hos Agder Solcelle. 

De blir å treffe under Boligmesse i Arendal. 

Terjesen legger til at solcelleanlegg statistisk sett øker verdien på boligen, og det forbedrer også energikarakteren til bygget. 

– Dette er positivt ved et eventuelt salg, sier han. 

100 prosent fornybar energi

Også Krafttak/Agder Tak står klare på messen for å fortelle mer om fordelene med solceller. 

– Et solcelleanlegg er enkelt å skaffe seg, krever null vedlikehold og det er dessuten lønnsomt og samfunnsnyttig, sier Jim Roger Pettersen hos Krafttak-gruppen / Agder Tak. 

I tillegg er solenergi miljøvennlig. Det er en 100 prosent fornybar ressurs, og et solcelleanlegg har ingen utslipp ved drift. 

Han forteller at Krafttak-gruppen /Agder Tak leverer komplette løsninger med tømrer, blikkenslager, elektroinstallatør og alt annet nødvendig til dem som ønsker seg solceller på taket. 

– På den måten får kunden kun en leverandør å forholde seg til. Målet er å gjøre prosessen enkel for kunden og å gi dem et tett tak som produserer strøm og ser fint ut med integrerte systemer. Det er konseptet vi kaller solcelletak, sier han. 

Smart styring av strømforbruket

Det meste av strømmen produseres midt på dagen når strømforbruket gjerne er lavest. 

– Med smartstyring kan du justere forbruket i huset slik at du bruker mest på dagen når det er sol og minst på kvelden når strømmen er på det dyreste og du ikke produserer strøm selv, sier Terjesen. 

Du kan for eksempel sette opp prioriteringer slik at smartstyringssystemet varmer opp varmtvannsberederen, kjører tørketrommelen og vaskemaskin og lader elbilen på dagtid. 

– Deretter kan du eventuelt selge resten av strømmen til strømleverandøren, sier han. 

Spar strøm på batteri

På den måten blir strømbehovet ditt lavere på kvelden og nedbetalingstiden på solcelleanlegget går ned. 

– Ved å installere batteriløsning i tillegg til et solcelleanlegg og smartstyring, kan du optimalisere forbruksmønsteret ytterligere. Avhengig av batterikapasitet og årstid kan du forsyne boligen med kun egenprodusert strøm store deler av døgnet, sier Terjesen. 

Når du produsere egen strøm, blir du også mindre avhengig av generell infrastruktur. 

– Med en batteriløsning som er koblet opp mot solcelleanlegget kan du forsyne boligen med strøm en periode selv ved strømbrudd, legger han til. 

Stor del av forbruket

Hvor mye strøm du kan produsere avhenger av flere faktorer. Størrelse på anlegget, forbruk og solforhold er noen av disse. 

– De fleste solcelleanlegg vi leverer til en normal enebolig vil ha årsproduksjon på 10-15.000 kWh. Dersom eneboligen har et årsforbruk på 20-25.000 så dekker anlegget 50-60 prosent av forbruket, sier han. 

Hvis du bestemmer deg for at dette er en god løsning for din bolig, hjelper Agder Solcelle deg gjerne. 

– Vi kan tilby komplette anlegg med høyt fokus på kvalitet, sikkerhet og kundeoppfølging til svært konkurransedyktige priser. Vi har solid kompetanse internt og eksternt, sier han. 

Støtte fra Enova

Det å regne ut nedbetalingstiden og lønnsomheten på et solcelleanlegg er en krevende oppgave. Eget forbruk versus salg av solkraft, kostnader på anlegget og strømprisen de neste årene er faktorer som spiller inn. I tillegg kommer avgifter som nettleie og elavgift. 

– I 2018, da vi startet med solcelleanlegg i forbindelse med takbytte, pleide jeg å beregne nedbetalingstid på 10-12 år. De siste årene er den tiden blitt betydelig redusert og er nok nærmere åtte år, sier Pettersen.

Du kan få totalt 47 500 kroner i støtte fra Enova dersom du installerer solcelleanlegg. Selve installasjonen av anlegget gir deg 7500 kroner i støtte, og resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 1250 kroner per kW installert effekt, opptil 20 kW. 

– Forutsetningen er at installasjonen er utført av et registrert firma, og du må kunne dokumentere kostnadene, sier han. 

Både flatt og skrått tak

Det er likevel ikke alle boliger et solcelleanlegg passer for. 

– Det viktigste kriteriet er at anlegget eksponeres for sollys. Gjør det ikke det, er det lite hensiktsmessig med et solcelleanlegg, sier Terjesen. 

Dersom du har et eldre tak som har nådd levealder eller bør utbedres, er det dessuten lurt å vente med å installere solceller til taket byttes. 

– Agder Solcelle kan da bistå med koordinering og tilbud ved utskifting av tak, sier han. 

De fleste boliger har imidlertid potensiale for solcelleanlegg, enten de er skrå eller flate. En tommelfingerregel er at dersom takflaten vender mot sør, øst eller vest har du et godt utgangspunkt for å produsere strøm selv, sier han. 

Vent med investeringen

Pettersen bekrefter at det er viktig å være klar over at solcellepanel ikke er en god investering på alle tak. 

– Er taket ditt 20-25 år gammelt anbefaler jeg å vente med investeringen. Får du opp et solcelleanlegg nå, er det lite lønnsomt hvis taket uansett må skiftes om 10-15 år. Da er det bedre å vente ti år så kan du gå for et komplett solcelleanlegg med oppdatert teknologi, sier han. 

Fordelen med å bytte tak samtidig som du legger på solcellepanel, er at du får et tak i tipp topp stand, med nye beslag og takrenner, samtidig som du sparer inn på kostnadene.  

– Ved installasjon av anlegg samtidig med takbytte får du en kostnadsbesparelse rundt rigg- og oppstartskostnader som vil være der uansett, sier han. 

 

Lover gode messetilbud

Både Agder Solcelle og Krafttak/Agder Tak kommer til Boligmesse med spennende messetilbud og dyktige fagpersoner. Ta turen innom deres stands og hør mer om hvilke muligheter som finnes for din bolig.