– Pass på så du ikke går i Klarnafellen
Høye strømpriser, rente- og prisøkninger har vist oss at det å ha orden på privatøkonomien er gull verdt. Her får du noen gode tips for å få en ryddig økonomi.
Hvis du vil ha orden på økonomien, kommer du ikke utenom å få kontroll på hvor mye som går inn og ut fra kontoen din.
– Det er alltid smart å lage et budsjett. Da blir du mer bevisst på hvor pengene går hver måned, sier kunderådgiver Asle Tonning i SpareBank 1 Sogn og Fjordane. Kutt så på de utgiftene det er mulig å kutte på, slik som strømmetjenester, kafébesøk og uteliv.
– Og for ikke å glemme lottokupongen. Der forsvinner mange sårt tiltrengte hundrelapper i rent tap. Hvis du setter pengene i fond i stedet, vil du på sikt ha en god buffer, sier han.
Snakk med banken
Hvor stor buffer du trenger, varierer med livssituasjon og inntekt, men det bør ifølge Tonning være et minimum at du kan tåle at oppvaskmaskinen ryker samme måned som du får en større tannlegeregning.
– En månedslønn kan være et greit utgangspunkt. Hvis det virker vanskelig å spare opp så mye, så husk at noen penger på en bufferkonto er bedre enn ingenting, sier han. Og skulle du se at det ikke går rundt, bør du ta kontakt med banken. Før regningene og utgiftene har toppet seg.
– Mange ganger kan vi sammen finne en løsning. Avdragsfrihet kan være et alternativ hvis det oppstår forbigående økte utgifter eller man opplever bortfall av inntekter, sier han.
Vær forsiktig med kredittkortbruk
Tilbud om avbetaling eller å betale senere er veldig vanlig, og hvis kontoen er tom, kan det være fristende. Tonning anbefaler imidlertid ikke disse løsningene.
– Ikke kjøp ting på avbetaling, for da kan varene og tjenestene bli mye dyrere enn opprinnelig pris. Det er lett å gå i Klarna-fellen, spesielt for unge. Det er fort gjort å glemme hva du har kjøpt og bestilt på nett, og når regningen kommer etter 30 dager, har du ikke penger til å betale, sier han. Vær også forsiktig med bruk av kredittkort.
– Kredittkort er supert som tilleggskort på ferie, og du kan gjerne betale ferien med kortet i mai hvis du vet at du har penger til å dekke kjøpesummen med feriepengene i juni. Du kan også bruke kortet til handling hvis det har bonusavtaler, men husk å overføre fra brukskonto eller spare opp, slik at du kan betale kredittkortregningen når den kommer, avslutter han. Under Boligmesse kan du møte SpareBank 1 Sogn og Fjordane på stand.
Flere gode tips fra kunderådgiveren:
Start sparingen tidlig og venn deg til å ikke bruke alt du får inn hver måned.
Ikke maksimer lånesummen når du kjøper bolig. Hvis du eller dere for eksempel skal ha bil og barn senere, kan det bli veldig trangt når kostnadene øker.
Tenk gjennom om du egentlig trenger bil, eller om husstanden har behov for de to bilene dere har i dag.
Få banken til å hjelpe deg med å sette opp spareplaner og budsjett slik at du unngår å komme i økonomisk uføre.
Hos SpareBank 1 Sogn og Fjordane har alle lånekunder en personlig rådgiver som vil bistå hver enkelt med å trygge økonomien. Bruk dette tilbudet