Vedfyring er enkelt, økonomisk og behagelig


Levende flammer gir både hygge og varme. Det er flere fordeler med å sette inn en god vedovn for vedfyring eller gasspeis i boligen. 

Foto: Varmefag

Gode varmekilder er viktig, og her finnes det mange muligheter. Ønsker du å fyre med ved, kan du velge mellom en rekke forskjellige vedovner og peiser. 

Fordeler med vedovn

– Peis og vedovn er en sikker varmekilde. Selv om strømmen skulle gå, har du alltid muligheten til å holde varmen, sier Emma Helene Utengen hos Drammen Varmeteknikk AS. 

Under strømkrisen har det også vært lønnsomt med vedfyring i forhold til fyringskostnader, og som et tillegg er vedfyring koselig og senker stress. 

– Flere ildsteder har også mulighet for matlaging eller oppvarming av vann, og dette er blitt populært med tanke på beredskap, sier hun. 

Vedfyring betyr mer varme

Foto: Varmefag

Det er veden som produserer varmen i peisen eller ovnen din. Jo mer ved du får inn i brennkammeret, desto varmere blir det. 

– Hvis du velger et større ildsted, der det er ment å legge inn mer ved, vil du dermed kunne få høyere kilowatt, sier hun.

Dersom du ønsker varmelagring, som er blitt svært populært under strømkrisen, er klebersteinsovner det beste valget. Disse kan holde på varmen inntil 12 timer etter fyring. 

– Ellers har mange konveksjonsovner plass til varmemagasin i toppen, og dette magasinet hjelper til med å holde på varmen. Det er dog ikke like mange kilo som en hel klebersteinsovn, og i forhold til hvor mange timer ovnen kan holde varmen, er det antall kilo stein som har noe å si. Jo flere kilo, desto flere timer varmelagring, sier hun. 

Sette opp ny pipe

Foto: Varmefag

Det er som regel ikke noe problem å montere et ildsted i huset, men det første du må se på er hvilke løsninger du har tilgjengelig i dag. Har du pipe eller må du sette opp en ny pipe? Hvis du er usikker, kan du ta kontakt med en fagforhandler. 

– Vi vil alltid spørre om type pipe du har, hvilket ildsted du ønsker og så ber vi deg om å sende bilder og eventuelle mål, sier hun. 

Deretter må du velge mellom åpent og lukket ildsted, og er det varme du er ute etter, er ikke Utengen i tvil om hva du bør velge. 

– Et åpent ildsted gir peiskos og eventuelt mulighet for å grille litt marshmallows. Den gir all varme ut i skorsteinen og ikke noe i rommet, så denne løsningen er kun for syns skyld, sier hun. 

Dersom du ønsker vedfyring som gir både varme og peiskos kan du kjøpe en peisinnsats som kan fyres med døren åpen. 

Dette er fordelene med et lukket ildsted: 

+ Sikker varmekilde
+ Beredskap
+ Peiskos
+ Møbel i hjemmet

Dette er fordeler og ulemper med et åpent ildsted: 

+ Pent å se på
– Ingen/lite varme
– Kan få røyk i rommet ved dårligere forhold

Gasspeis: En peis der du vil

Gasspeis er et annet rimelig oppvarmingsalternativ i disse dager, og gassinstallasjon er ofte mer fleksibelt i forhold til løsninger enn vedovner og peiser. 

– Det er lettere å plassere en gasspeis der du ønsker det i huset ditt, så om du vil ha peisen et sted der vedpeis ikke er mulig, kan dette være et alternativ, sier hun. 

En annen fordel med gasspeisen er at du enklere kan kontrollere temperaturen. 

– Du benytter en fjernkontroll til å styre temperaturen opp og ned. I tillegg slipper du jo å finne et sted til oppbevaring av ved samt rengjøring av glass, sier hun.