Kjøkkenoppussing: La kjøkkenet bli et herlig samlingssted for hele familien


Ta deg god tid når du planlegger oppussing av kjøkkenet ditt. Husk at dette er et rom du skal trives med i mange år fremover.

Foto: Sigdal

– Kjøkkenet er ofte samlingspunktet i huset, så det er viktig å gjøre riktige og gode valg. Da blir du fornøyd år etter år, sier avdelingsleder og interiørarkitekt hos Sigdal, Sofie W. Jørgensen.

Hun anbefaler å bruke god tid på å tenke gjennom ønsker og behov før selve oppussingen starter. Få gjerne hjelp av konsulenter hos kjøkkenforhandleren, som kan tegne kjøkkenet for deg før du bestiller. 

– Stiller du forberedt til tegnetimen, er sjansen enda større for at du ender opp med et godt resultat. Ta mål av kjøkkenet, ta med noen bilder og la deretter konsulenten hjelpe deg på vei mot ditt drømmekjøkken, sier hun. 

Tenk mer praktisk enn estetisk

Foto: Sigdal

Jørgensen understreker at det til syvende og sist er det praktiske, og ikke det estetiske, som er viktigst når du skal planlegge kjøkkenet. 

– Tenk godt gjennom hva som er viktigst for deg i bruken av kjøkkenet. Tenk også over hvor mange som bruker kjøkkenet, hvor mye mat dere lager, om dere har behov for en kjøkkenøy og om det også brukes til spising og middagsselskaper? Hvordan fungerer det kjøkkenet du har i dag, og hva fungerer eventuelt ikke like godt, sier hun. 

Når det kommer til det estetiske, mener hun det er viktig å velge noe du selv virkelig liker – uavhengig av trendbildet. 

– Husk at du skal ha dette kjøkkenet i mange år, og trendene forandrer seg. Velger du noe personlig, får du et tidløst resultat, sier hun. 

Noen ganger må vegger flyttes

Foto: Sigdal

For å finne en planløsning som fungerer godt, er det viktig å avdekke om du har muligheten til for eksempel å flytte vegger eller tette igjen dører. Sjekk også om du er bundet til plassering av vann, avløp og ventilasjon. 

– Det er viktig å finne en løsning som gir god arbeidsflyt, der vask, ovn og kjøleskap plasseres i nærheten av hverandre, med god benkeplass imellom, sier hun. 

Det er også lurt å tenke gjennom omtrent hvor mye penger du vil bruke på oppussing av kjøkkenet. Kjøkken koster penger, men det finnes ulike prisklasser innen de forskjellige produktgruppene. 

– Hos Sigdal tegner vi kjøkken som skal vare i mange år, så det er viktig å ta de riktige valgene. Da får du et godt kjøkken som vil fungere i lang tid, sier Jørgensen. 

Få hjelp med vanskelige valg i oppussingen

Det finnes utrolig mange muligheter når det kommer til produkter, farger, materialer og stilretninger innen kjøkken. 

– Hos oss har vi også en spesialavdeling som tilpasser det meste av skap og løsninger. Dette betyr at mulighetene er mange, og det kan være vanskelig for en kunde å vite hva som passer best inn på sitt kjøkken, sier hun. 

Erfarne konsulenter vet hvilke muligheter som finnes, og de vil lettere finne den løsningen som passer best på akkurat ditt kjøkken. 

– Vi tenker mye på at kjøkkenet skal fungere best mulig i hverdagen, og i tillegg ønsker vi å få til et estetisk flott kjøkken. Vi har også mye erfaring med farger og materialer, og vil derfor kunne veilede kunden til å ta de rette valgene for sitt nye kjøkken, sier hun. 

– Det er fullt mulig å pusse opp kjøkkenet på budsjett

Det er dyrt å skifte kjøkken, men det er ikke sikkert du trenger å skifte ut alt. Det er mulig å få et helt nytt uttrykk på kjøkkenet uten å bruke altfor mye penger. 

– Før du bestemmer deg for hva som må gjøres, bør du stille deg noen spørsmål. Hvor lenge har du tenkt å bo der? Skal du pusse opp for å øke verdien for snarlig salg eller fordi du har tenkt til å bo der lenge, og er kjøkkenet upraktisk med lite skuffer, sier interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken. 

Tenk også gjennom om du vil ha nytt kjøkken fordi det er feil farge på frontene eller fordi det er så slitt at alt må pusses opp?

Nytt kjøkken på 1-2-3

Konkluderer du med at en kjøkkenfornyelse kan holde, trenger du ikke å totalrenovere kjøkkenet. 

– Utvendig kan du male frontene, enten selv eller hos noen som sprøytemaler. Det er også mulig å bytte ut frontene på kjøkkenet, men beholde selve skapet. Da slipper du unna mye jobb og mange utgifter, men får nytt kjøkken på kort tid, sier hun. 

Dette egner seg også dersom du vil bygge ut med en liten øy. Kanskje dukker det opp nye muligheter dersom du flytter på eller river en lettvegg. 

– Trenger du et mer funksjonelt kjøkken, kan du også gjøre endringer innvendig. Bytt ut hyllene i hjørneskapet med praktiske trådhyller eller lag innvendige skuffer i underskapet, sier hun. 

 

Dette kan du gjøre hvis du vil pusse opp kjøkkenet på budsjett:

  • Mal dører eller fronter.
  • Bytt dører hos en såkalt kjøkkenfornyer.
  • Bytt benkeplate. Velg gjerne en vask som underlimes hos leverandør, så henger den fast i benkeplaten ved levering. 
  • Bytt knotter på skap og skuffer. 
  • Bytt belysning. Gamle lyslister og lamper kan erstattes med spotter, men husk at kontaktene gjerne må erstattes. 
  • Skift til mer praktisk innmat i skuffer og skap. Velg gjerne bestikkinnlegg i tre eller noe mer eksklusivt. 
  • Utnytt plassen over overskapene med kurver og bokser. 
  • Erstatt gamle fliser med en annen form for sprutbeskyttelsesplate. 

 

Kilde: Interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken.