Inspirasjon til nytt kjøkken


Oppussing av kjøkkenet er et stort prosjekt. Det tar tid og koster mye penger. Samtidig vil du gjerne finne en løsning som du trives med lenge, noe som er bra for både deg, lommeboka og miljøet.

Foto: Rotpunkt

Skal du bytte ut hele kjøkkenet, eller kan du pusse opp for en rimeligere penge?
– Før du bestemmer deg for hva som må gjøres, bør du stille deg noen spørsmål. Hvor lenge har du tenkt å bo der? Skal du pusse opp for å øke verdien for snarlig salg eller fordi du har tenkt til å bo der lenge, og er kjøkkenet upraktisk med lite skuffer, spør interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken. Tenk også
gjennom om du vil ha nytt kjøkken fordi det er feil farge på frontene eller fordi det er så slitt at alt må pusses opp.

Åpen løsning

Mange ønsker seg et allrom, der kjøkkenet er en del av stua. Derfor er kjøkkenøy noe de fleste vil ha. Rundt kjøkkenøya kan flere lage mat, lese lekser og jobbe samtidig. De fleste trenger ekstra arbeidsplass, og kjøkkenøya kan utstyres med platetopp, vask og underskap for ekstra oppbevaring. Tenk praktisk, så får du stor glede av både kjøkkenøya og den øvrige innredningen. Om du ikke har en åpen kjøkkenløsning, kan du vurdere om det er mulig å få det ved å fjerne eller flytte en vegg.

Foto: Schmidt Hamar

En god arbeidsplass

Pass på at arbeidstrekanten mellom vask, komfyr og kjøleskap, blir riktig utformet. – Det vil si at du slipper å gå for mange unødvendige skritt i hverdagen. I dag er som regel ovnen i et høyskap og koketoppen for seg selv, så da kan vi vel egentlig snakke om en arbeidsfirkant, sier interiørarkitekten. – Funksjoner som klesvask, klestørking og oppbevaring av ting og tang er spesielt viktig å tenke på. Hvor skal langkosten og støvsugeren stå? Dersom langkosten eller vaskemaskinen må stå på kjøkkenet, er det viktig at dette tas hensyn til, sier hun.

Farge- og materialvalg

Lyse og mørke kjøkken velges om hverandre, og både tre og slitesterke, matte laminatvarianter er populært. Sort er noe mange fortsatt velger, og duse jordfarger er veldig aktuelle. Lyse toner kommer mer og mer. – Lysforholdet og antall vinduer bør ha betydning for fargevalget, sier interiørarkitekten. Med åpne allrom er det viktig at det skapes en helhet med resten av huset eller i alle fall resten av allrommet. Tenk derfor gjennom valg av tresorter og farger. – Og fargene på gulv, kjøkken, vegg, benkeplater og fliser bør passe sammen, sier Solbakken. Flere kjøkkenleverandører opplyser at mange ønsker mindre bruk av overskap, men at de til gjengjeld velger skap fra gulv til tak med spesielle dører. Da kan man velge om dørene skal stå åpne eller lukkes som en integrert del av innredningen. Disse skapene er både dekorative og praktiske med plass til for eksempel kjøkkenmaskiner som du bruker regelmessig, men ikke alltid vil ha synlig fremme.

Velg den rette benkeplaten

Tenk helhet når du velger de ulike elementene i kjøkkenet. Det skaper et roligere inntrykk. Her er noen av de vanligste materialene til benkeplater.

Laminat

En benkeplate i laminat krever verken mye vedlikehold eller rengjøring. Den er samtidig veldig robust. Det finnes mange forskjellige varianter og prisen er relativt lav.

Granitt/kompositt

En benkeplate i granitt består kun av naturmateriale, mens kompositt inneholder noe bindemiddel for å skape forskjellige uttrykk. Begge er robuste og passer til alle stilarter. Disse benkeplatene ligger i det øvre prissjiktet.

Tre

Benkeplater i heltre er tidløst og gir kjøkkenet et varmt og levende preg. Platene finnes i forskjellige tresorter og passer i de fleste kjøkkendesign. Tre krever vedlikehold, men jevnlig behandling med hardvoksolje gir god beskyttelse. Prisen er omtrent midt på treet.

Stål

Benkeplater i stål har vært mest vanlig å finne på industrikjøkken, men nå er de også populære i private hjem. Stål er slitesterkt, tåler varme og det er en hygienisk overflate. Prisen ligger i det aller øverste sjiktet.

Valg av hvitevarer

Hvordan bruker du kjøkkenet og hva lager du av mat? Skal hvitevarene være integrert eller gi kjøkkenet karakter? Plasserer du koketoppen på kjøkkenøya, er en benkeventilator et godt alternativ til en takhengt vifte. I tillegg til tradisjonelle hvitevarer, finnes det mange alternativer, som vinskap, integrert kaffemaskin, dampovn og vakuummaskin. Bor du i en liten leilighet eller har åpen kjøkkenløsning er det greit å velge hvitevarer med lavt støynivå.

Viktig med godt lys

Som en tommelfingerregel må du ha generelt lys, arbeidslys og stemningslys. Generelt lys er det lyset som sørger for at alle deler av kjøkkenet lyses opp. Det plasseres gjerne i taket, og bidrar til at du lettere ser hva du har i skuffer og skap. Et godt arbeidslys er uunnværlig når du skal arbeide på kjøkkenet. Det må være skarpt og ha riktig tone, slik at alle detaljer blir synlig. Arbeidslyset plasseres under overskap, som lysskinner eller spotter. Lysskinner kan integreres i overskapene og fungerer dermed som både lyskilde og håndtak.Og sist, men ikke minst; stemningslyset skaper hygge og personlighet på kjøkkenet ditt. Velg LED-lys med mulighet for demping og velg den fargetonen du liker best.

Foto: Herjedalskjøkken

En solid kjøkkenvask med praktisk armatur

Kjøkkenvasken skal tåle mye, for den er i bruk mange ganger hver dag. Rustfritt stål er klassisk, holdbart og rengjøringsvennlig. Silgranitt er et gjennomfarget, hardt og slitesterkt materiale. Det er lett å vedlikeholde, og fås i flere farger. Keramisk porselen er pent, ripeog varmebestandig og lett å gjøre rent. En stor enkeltvask gir plass til å vaske panner og store gryter. I en dobbeltvask vil du ha muligheten til å gjøre flere ting på en gang. Vasken kan limes fra undersiden av benkeplaten, felles ned i platen eller monteres i benkeplaten fra oversiden. Hvor stor høyde ønsker du under vannkranen, og hva med svingradius og en tut som kan trekkes ut? Stål og sort er mest populært, men en god del velger også messing. Stadig flere ønsker seg en kran der de kan tappe kokende vann, eller kullsyrevann, rett fra kranen.

Knotter eller lange håndtak

Velg mellom knotter, spor og lange og korte håndtak. Håndtakene fås i materialer som tre, aluminium, stål, lær og marmor, samt med forskjellige farger og overflatebehandlinger. Hvis du ønsker deg et kjøkken uten håndtak, kan du velge et med håndtakspor. Disse kan matche skapdørene, eller velg en annen farge hvis du ønsker et blikkfang. Håndtakene skal passe til stilen din og komplettere helhetsuttrykket på kjøkkenet ditt. De må være funksjonelle, og sørg for at de plasseres det stedet på skuffen eller skapet som hånden din automatisk strekker seg etter.

Tekst: Katrine Andreassen
Foto: Produsentene