Inspirasjon til kjøkkeninnredningen – Lyse tresorter kommer for fullt


Det finnes utallige varianter å velge mellom når du skal plukke ut en kjøkkeninnredning. Interiørarkitekten mener vi vil se mer lyse tresorter i tiden som kommer.

Foto: JKE craft og messing

 

Farge på kjøkkeninnredningen

Når det gjelder farge på kjøkken, velger de fleste fortsatt mørke eller lyse kjøkken.
– En del velger imidlertid også blått eller grønt. Med åpne allrom er det i alle fall i mine øyne, litt viktig at det skapes en helhet med resten av huset eller i alle fall resten av allrommet. Tenk derfor gjennom valg av tresorter og farger, sier interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken.
Lysforholdet og antall vinduer har også betydning for fargevalget.
– Lyse tresorter på kjøkkenet er for øvrig noe jeg ser kommer for fullt fremover, sier hun.

– Ikke følg trendene blindt

Solbakken vil ellers ikke anbefale å følge trender når kjøkkenet skal pusses opp. Se heller på helheten i huset eller leiligheten og hvordan kjøkkenet tilpasses de som bor der.
Passer det med en kjøkkenøy, eller ikke? Bør du ha et eget rom til kontor? Og hva med TV-stue?
– Funksjoner som klesvask, klestørking og oppbevaring av ting og tang er spesielt viktig å tenke på. Hvor skal langkosten og støvsugeren stå? Dersom langkosten eller vaskemaskinen må stå på kjøkkenet, er det viktig at dette tas hensyn til, sier hun.

Anne-Gunn Myhren Martinsen hos Svane kjøkkenet forteller at tre – gjerne i kombinasjon med slitesterke og supermatte fronter i surfacelaminat er populært. Og de skal gjerne være i duse/jordfarger eller sort.
– Mange ønsker begrenset bruk av overskap, men velger til gjengjeld såkalte “hideaway-skap” fra tak til gulv. Da kan man velge om dørene skal stå åpne eller lukkes med smarte dører som integreres i innredningen. Der er det plass til kjøkkenmaskiner, kaffemaskin og andre redskaper man bruker regelmessig, men som man ikke alltid vil ha synlig fremme.

Foto: Sigdal

En god arbeidsplass

Pass ellers på at arbeidstrekanten, mellom vask, komfyr og kjøleskap, blir riktig utformet.
– Det vil si at du slipper å gå for mange unødvendige skritt i hverdagen. I dag er som regel ovnen i et høyskap og koketoppen for seg selv, så da kan vi vel egentlig snakke om en arbeidsfirkant, sier Solbakken.
De fleste av oss ønsker seg tross alt en komfortabel hverdag. Tiden går fort nok som den gjør, uten at oppvask og annet skal ta for mye tid.
– Da får du jo ikke tid til å kokkelere god mat på det nye kjøkkenet ditt. Husk også at alt rot synes på et åpent kjøkken dersom ting ikke har faste plasser. Det hjelper lite å ha et stilig kjøkken dersom det alltid er rot der, sier hun.