Inspirasjon til nytt kjøkken


Oppussing av kjøkkenet er et stort prosjekt. Det tar tid og koster mye penger. Samtidig vil du gjerne finne en løsning som du trives med lenge, noe som er bra for både deg, lommeboka og miljøet.

Skal du bytte ut hele kjøkkenet, eller kan du pusse opp for en rimeligere penge?
– Før du bestemmer deg for hva som må gjøres, bør du stille deg noen spørsmål. Hvor lenge har du tenkt å bo der? Skal du pusse opp for å øke verdien for snarlig salg eller fordi du har tenkt til å bo der lenge, og er kjøkkenet upraktisk med lite skuffer, spør interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken. Tenk også gjennom om du vil ha nytt kjøkken fordi det er feil farge på frontene eller fordi
det er så slitt at alt må pusses opp.

Åpen løsning

Mange ønsker seg et allrom, der kjøkkenet er en del av stua. Derfor er kjøkkenøy noe de fleste vil ha. Rundt kjøkkenøya kan flere lage mat, lese lekser og jobbe samtidig. De fleste trenger ekstra arbeidsplass, og kjøkkenøya kan utstyres med platetopp, vask og underskap for ekstra oppbevaring. Tenk praktisk, så får du stor glede av både kjøkkenøya og den øvrige innredningen. Om du ikke har en åpen kjøkkenløsning, kan du vurdere om det er mulig å få det ved å fjerne eller flytte en vegg.

En god arbeidsplass

Pass på at arbeidstrekanten mellom vask, komfyr og kjøleskap, blir riktig utformet.
– Det vil si at du slipper å gå for mange unødvendige skritt i hverdagen. I dag er som regel ovnen i et høyskap og koketoppen for seg selv, så da kan vi vel egentlig snakke om en arbeidsfirkant, sier interiørarkitekten.
– Funksjoner som klesvask, klestørking og oppbevaring av ting og tang er spesielt viktig å tenke på. Hvor skal langkosten og støvsugeren stå? Dersom langkosten eller vaskemaskinen må stå på kjøkkenet, er det viktig at dette tas hensyn til, sier hun.

En solid kjøkkenvask med praktisk armatur

Kjøkkenvasken skal tåle mye, for den er i bruk mange ganger hver dag. Rustfritt stål er klassisk, holdbart og rengjøringsvennlig. Silgranitt er et gjennomfarget, hardt og slitesterkt materiale. Det er lett å vedlikeholde, og fås i flere farger. Keramisk porselen er pent, ripeog varmebestandig og lett å gjøre rent. En stor enkeltvask gir plass til å vaske panner og store gryter. I en dobbeltvask vil du ha muligheten til å gjøre flere ting på en gang. Vasken kan limes fra undersiden av
benkeplaten, felles ned i platen eller monteres i benkeplaten fra oversiden. Hvor stor høyde ønsker du under vannkranen, og hva med svingradius og en tut som kan trekkes ut? Stål og sort er mest populært, men en god del velger også messing. Stadig flere ønsker seg en kran der de kan tappe kokende vann, eller kullsyrevann, rett fra kranen.

Viktig med godt lys

Som en tommelfingerregel må du ha generelt lys, arbeidslys og stemningslys. Generelt lys er det lyset som sørger for at alle deler av kjøkkenet lyses opp. Det plasseres gjerne i taket, og bidrar til at du lettere ser hva du har i skuffer og skap.
Et godt arbeidslys er uunnværlig når du skal arbeide på kjøkkenet. Det må være skarpt og ha riktig tone, slik at alle detaljer blir synlig. Arbeidslyset plasseres under overskap, som lysskinner eller spotter. Lysskinner kan integreres i overskapene og fungerer dermed som både lyskilde og håndtak.Og sist, men ikke minst; stemningslyset skaper hygge og personlighet på kjøkkenet ditt. Velg LED-lys med mulighet for demping og velg den fargetonen du liker best.

På Boligmesse i Runarhallen kan du møte KEO Kjøkken som viser deg siste nytt fra deres sortiment.

Tekst: Katrine Andreassen 

Foto: Produsentene