Inspirasjon til hagen
En fin hage og uteplass er nærmest som et smykke rundt huset, men flotte trær og blomster er ikke bare vakkert. Visste du at hagen og hagearbeid også er bra både for fysikken og psyken?
Det å være ute i hagen og jobbe med planter er bra for oss. Det forebygger psykiske og fysiske plager og virker terapeutisk hvis du føler deg nedfor.
Dette er egentlig helt naturlig. Vi vet jo at naturen har positiv effekt på oss, og hagen er natur i fortettet form. Den inneholder planter du selv har satt sammen med de fargene, duftene og formene du liker best, og i tillegg kan du høste god mat derfra i form av frukt, bær og grønnsaker.
En skapelsesprosess
Bare det å gå rundt i hagen og på uteplassen, gjør deg godt. Setter du deg ned og jobber med jorden, blir det enda bedre. Jorden og plantene er naturlige elementer, og dette er ekstra positivt i dag når vi omgir oss med kunstige ting hele tiden. Vi har godt av å være en del av naturen, og samtidig gjør det oss godt å gi omsorg til andre – enten det er mennesker, dyr eller planter. Du får også utfordret dine kreative sider når du plasserer blomster og vekster i hagen din. Det er rett og slett en skapelsesprosess som er selvhelbredende.
Velg enkle planter
De fleste syns at en frodig hage er flott, men hvor mye vi er villige til å arbeide for å få det, varierer mye. Hvis du ikke er utstyrt med grønne fingre og stor interesse for hagearbeid, kan det være greit å gjøre noen bevisste plantevalg. Vintergrønt er en sikker vinner, men husk at også vintergrønn vegetasjon må beskjæres for å holde størrelse og form.
Prøv også sedum, som er flerårige sukkulenter. Disse plantene kan kjøpes i matter og legges i bed, og de krever forholdsvis lite stell. Du kommer langt med litt luking og gjødsel.
Ønsker du deg en plante som blomstrer med store flotte blomster, og gir mer glede enn arbeid, kan du også vurdere hagehortensia eller syrinhortensia. Hortensiaer er populære planter, og de liker seg stort sett over alt – også i krukker.
Utfordrende skråninger
Skråninger kan by på utfordringer når man skal plante i hagen, og de kan gjøre det vanskelig å utnytte deler av tomten. En mulighet er å lage terrasser i terrenget, gjerne med flere murer, trapper og ramper. Da kan du gå mellom nivåene. Vær bare klar over at man ofte må søke om å få satt opp murer på eiendommen her i Norge. Dette er regulert av plan og bygningsloven.
Har du en hage med store høydeforskjeller, er det kanskje ikke nok å sette opp en to meter høy mur for å få et godt bruksareal. Da må du tenke kreativt eller få hjelp av en hagedesigner. Vedkommende kan hjelpe deg med forprosjektering og har samarbeidspartnere som kan hjelpe med byggesøknader og annet.
Akebakke eller jordbæråker
Hvis skråningen ikke er for bratt, og du ikke har muligheten til å endre topografien, må du se på hva slags vegetasjon som passer i området.
Er skråningen slak nok, kan den faktisk brukes til mye. Hva med å anlegge en frukt- og bærhage, og hva er vel bedre enn en akebakke om vinteren? Hvis skråningen vender mot sør, kan du også plante jordbær der. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser. En slak skråning er ikke til hinder for å få til en spennende hage, inndelt i de sonene du har behov for.
Plant dine egne grønnsaker
Kjøkken- og urtehagene har fått skikkelig oppsving de siste årene. Mange ser gleden i å dyrke mat i egen hage, og dette kan gjøres på mange måter. Både pallekarmer, krukker og opphøyde bed kan brukes. Fordelen med å begrense området, er at ugress vanskeligere kan trenge inn og i tillegg blir bedet høyere. En ulempe med å ha grønnsakshagen avgrenset på denne måten, er at det blir mindre tilgang på naturlig gjødsel fra grunnen. Du må derfor gjødsle oftere enn dersom du planter rett i bakken.
Spiselige blomster
Som førstegangs-hobbygartner i kjøkkenhagen er det lurt å finne frø og stiklinger som er lette å få til. Prøv for eksempel med blomkarse, sukkererter, gulrot, reddik eller ulike typer salater. Urter som oregano, koriander og timian er også gode planter å begynne med. Eller hva med å plante noen spiselige blomster som ringblomst og erteblomst? Vær bare oppmerksom på at noen grønnsaker må sås inne i forkant om våren og deretter plantes ut.
Vil du ha enda mer hageglede, kan et drivhus være med på å gi det. Dette er et fint tilskudd til kjøkken- og urtehagen for den ivrige hobbygartneren.
Få oversikt først
Det å gjøre store forandringer i hagen på budsjett er vanskelig, men ikke umulig. Med mindre du bygger nytt hus på tomten, kan du komme veldig langt med å arbeide med den hagen som allerede er der.
Sørg først og fremst for at hagen fremstår som ryddig og ikke inneholder uønsket vegetasjon. Flytter du inn i et hus med anlagt hage, er det lurt å få litt oversikt over hva som er plantet der før du begynner å endre noe. Følg med på hva som spirer og gror i hagen din, men begynn å luke med en gang slik at ugresset ikke tar over. Ta gjerne en prat med en gartner hvis du er i tvil om hvorvidt noe bør fjernes.
Sjekk bruktmarkedene
En fin måte å øke vegetasjonen i hagen, uten at det koster altfor mye, er å kjøpe frø og dyrke stauder selv. Du får mange planter per pakke og en fantastisk mestringsfølelse på kjøpet.
Et annet alternativ er å finne et hagelag i nærheten, som arrangerer plantebyttedager. Snakk også med andre som driver med massesalg av stauder.
Trenger du materialer til annet arbeid i hagen, er finn.no og andre bruktmarkeder et godt sted å starte.
Forhør deg hos profesjonelle aktører om hvilke alternativer som finnes både innen vegetasjon og materialer. Du kan legge steiner eller treverk selv, dersom du har tid og anledning. Da sparer du mye på det det ville kostet å leie inn noen som gjør det for deg. Imidlertid er det godt å vite at det finnes profesjonelle aktører som tar både jobben for deg og som sikrer et profesjonelt resultat. Hage er en investering du vil ha stor glede av i mange år fremover.
Skap en rød tråd
Du har sikkert en eller flere uteplasser som skal møbleres, og når du gjør dette, bør du tenke omtrent som når du innreder inne.
Hvordan skal møblene brukes? Skal de være til avslapning eller en spisekrok?
De fleste hagemøbelserier finnes både i spisegrupper, sofagrupper, hjørnegrupper, reclinersett, solstol og annet, og flere serier kan fint matches sammen. På den måten får du en rød tråd, der spisegruppen og sofaen er like, selv om de ikke nødvendigvis står rett ved siden av hverandre.
Møbler for norsk klima
Når du skal kjøpe utemøbler, er det lurt å huske på at sommer i Norge ikke kun innebærer solskinnsdager og skyfri himmel. Velg gjerne møbler i rustfritt materiale som aluminium, da dette tåler det nordiske klimaet. Let deg også frem til noen fine allværsputer til utemøblene dine. Disse putene er laget av et møbelstoff som tåler regn, og de kan dermed trygt ligge ute hele sommeren.
Husk for øvrig å ta godt vare på møblene og tekstilene, så holder de lenge. Selv om mange hagemøbler tåler å stå ute om vinteren, vil du alltid forlenge levetiden ved å sette dem inn i en garasje eller bod, hvis du har muligheten til det. Bruk impregneringsspray på putene før sesongen starter, så tåler de mer sol og regn uten å bli ødelagt.
Lag maten ute
Mange drømmer om et eget utekjøkken, for det er jo helt fantastisk å kunne nyte enda mer av de fine sommerdagene utendørs. Et utekjøkken kan du snekre selv eller du kan kjøpe ferdige moduler.
Hvis du ønsker deg et fullt operativt kjøkken ute, må du ta hensyn til blant annet strøm, bruksbehov, vann og beliggenhet.
Kombiner gjerne utekjøkkenet ditt med grill, bålpanne eller pizzaovn, eller hva med å sette opp en flott utepeis? Utepeisen er ikke bare et flott samlingspunkt i hagen, men også et supert sted å grille.
På Boligmesse i Sotra Arena kommer flere utstillere som kan bidra med stort og smått i hagen din. Os Hageservice og Sivert waagen tilbyr anleggstjenester med bl.a. steinsetting. Hos Gartnerteknikk kan du få informasjon om drivhus, og Sønnesyn sag har røffe utemøbler. I tillegg tilbyr Bergen fengsel dekorative løsninger for utendørsbruk.
Kilder: Psykolog Grethe Nordhelle, Grøde Hagedesign v/Susann Misund Larsen, Hageland Raglamyr og Hageland Bygnes, Lars Fossum og Drammen Varmeteknikk AS.
Tekst: Katrine Andreassen
Foto: Produsenter/utstillere