Slik velger du riktig seng


En seng er ikke nødvendigvis bare en seng, og Møbelringen Math Lande Haugesund har flere gode tips til hvordan du velger en seng som er rett for din kropp.

Tekst: Ida Save
Foto: Svane

For de aller fleste av oss er det ikke noe annet sted i verden vi tilbringer mer tid enn i vår egen seng. I tillegg til det tilbringes mye av denne tiden sovende, altså uten av vi selv er i stand til å påvirke komfort og ergonomi. Derfor bør heller ikke valg av seng tas lett på, forteller Fredrik Hebnes i Møbelringen Math Lande Haugesund.

På Boligmesse i Haugesund 7.-9. februar stiller han opp sammen med to sengekonsulenter fra Svane, i tillegg til sin kone og daglig leder i Møbelringen Haugesund, Iselin Lande. 

– Vi gir de som ønsker en grundig gjennomgang og gode anbefalinger om hvilken seng som kan passe hvis du sliter med vonde muskler og ledd. Og det blir fantastiske tilbud, med over 20.000 kroner rabatt på ulike senger. 

Hebnes er utdannet naprapat, og vet mye om hvordan man finner riktig seng. Her er hans viktigste råd til hva du bør tenke på: 

1. Velg en seng som støtter deg godt. Med svært få unntak ligger vi i sideleie flere ganger i løpet av natten og vi snur oss mens vi sover. Derfor er det lurt å teste sengen i sideleie siden dette også er den liggestillingen som best avslører om sengen gir tilstrekkelig støtte. Få hjelp til å vurdere om hoften, midjen og skulderen får god støtte ved å se om ryggsøylen din ligger rett. En seng som ikke gir nok støtte er ofte årsaken til ubehag og smerter i korsrygg. Opplever man at skulderen ikke kommer dypt nok ned i madrassen, kan det like gjerne være midten av sengen som er for myk og dermed ikke holder hoften oppe.

2. Kjenn etter at du ikke får vesentlig mottrykk mot kroppens utstikkende områder som skulder og hofte. Får man punkter med større trykk kan dette lett føre til mer urolig søvn, noe som gjør det vanskeligere å få nok av dypsøvnen som er viktig for kroppens restitusjon.

3. Sjekk at sengen har god kantstabilitet. Legg deg ut mot kanten av sengen og kjenn at du ikke «faller ut». Dette har stor betydning for rolig søvn.

4. Test forskjellige puter. Bytte av seng vil nesten alltid medføre at man også må bytte pute. Putens hensikt er primært å støtte nakken slik at nakken ikke blir «en hengebro» mellom skulder og hode. Puten skal også løfte hodet slik at nakken har en naturlig posisjon uansett om du ligger på siden eller ryggen.

5. Sjekk at sengens overmadrass kan vaskes. I løpet av natten kvitter kroppen seg med et betydelig antall døde hudceller og mer enn en halv liter vann gjennom huden og pusten. Sengetøyet vil selvsagt ta noe av belastningen, men både støv (hudceller og husstøv) og fuktighet finner også veien gjennom sengetøyet og ned i overmadrassen eller toppen av madrassen dersom man ikke har overmadrass. Dette fjernes mest effektivt ved å vaske trekket på overmadrassen.

6. Kjøp seng med lang levetid. Vi lever i et forbrukssamfunn i en tid hvor miljø og bærekraft er må ha topp prioritet. Et produkt som har kort levetid vil snart måtte byttes ut, hvilket betyr at både det «gamle» og et nytt produkt må ut på veien igjen. Lang levetid betyr også bedre søvn over tid, noe som er avgjørende for god helse og et bedre liv. Av samme grunn er det også lurt å holde seg til produkter som er produsert i din del av verden, gjerne i Norge.