Tre generasjoner møbelselgere
Mens de andre møbelbutikkene en etter en har måttet takke for seg, har familiebedriften Krosby Møbler holdt til midt i Oslo i 116 år. Familien tror målrettet arbeid er nøkkelen til suksess.
Tekst: Ida Save
Foto: Bård Gundersen
Det hele startet i 1902. Da åpnet 60 år gamle August Krosby en møbelforretning i det som i dag er LO sine lokaler på hjørnet av Youngstorget i Oslo. Siden den gang har butikken flyttet flere ganger, men de har alltid holdt seg til Oslo sentrum.
På det meste fantes det tre avdelinger, en på Grünerløkka, en i Tollbugata og en i Rådhusgata. I 1990 flyttet de til Møllergata, og de siste syv årene har Krosby Møbler holdt hus i Møllergata 11. Her finner man i dag to store etasjer med møbler til både stue, kjøkken og soverom.
Tre generasjoner
Butikken drives av Augusts etterkommere Trond (78) og Henning Krosby (47). Totalt har de sju ansatte. Far og sønn forteller at de jobber godt sammen, og de siste årene har også Hennings sønn, Herman Krosby (19), jobbet i butikken. Det hender dermed at det er tre generasjoner Krosby på jobb samtidig. Også Tronds kone, Sonja Krosby, er tilknyttet butikken. Hun jobbet i mange år med de administrative oppgavene mens Trond og Henning solgte møbler.
– Vi er vel ikke alltid 100 prosent enige, men vi krangler ikke og det er alltid god stemning. Men vi prater alltid om jobb, uansett om det er her eller i familieselskaper,
innrømmer Henning.
De tre bedyrer at de ikke går lei av hverandre til tross for at de er mye sammen.
– Men feriene tar vi hver for oss, humrer Henning.
Herman har de siste månedene hatt en pause fra butikken, etter at han i fjor høst flyttet til Madla for å tjenestegjøre i sjøforsvaret. Han er fortsatt usikker på om han i likhet med sin far og farfar blir møbelselger.
– Jeg trives godt her, men vet ikke helt hva jeg vil enda, sier Herman.
Pappa Henning har oppfordret sønnen til i hvert fall å ta en utdanning før han bestemmer seg.
– Det fikk jeg også beskjed om før jeg begynte her, men slik gikk det ikke. Jeg har likevel oppfordret Herman til det samme, så får han velge hva han vil senere, sier Henning.
Tøft marked
Trond, som har jobbet for Krosby Møbler i over 50 år, kan fortelle om et stadig tøffere marked.
– Før kalte man dette for møbelgata, og da vi flyttet hit var det vel borti 30 møbelforretninger her. Men de forsvant en etter en, og nå er det bare Furuspesialisten og A. Huseby & Co. igjen i tillegg til oss. Akkurat det er litt trist å tenke på.
Han tror målrettet arbeid er grunnen til at akkurat deres butikk har klart seg mens så mange andre har forsvunnet.
– Vi selger kvalitetsvarer kundene er fornøyde med og passer alltid på at varene leveres i god stand og til rett tid. I tillegg har vi et sterkt fokus på personlig service og ikke minst flere dyktige medarbeidere, blant annet vår selger Heidi Lauritsen og vår sjåfør Asle Sørland. De har vært hos oss i 16 år, og kan produktene ut og inn
22. juli
Det som er sikkert, er at butikken har fått sin dose med utfordringer, alt fra krig, til brann og finanskrise. Så kom 22. juli 2011. Det var kun noen måneder siden de hadde flyttet inn i Møllergata 11. Trond var alene på jobb sammen med en av sjåførene da det smalt ved regjeringskvartalet, som ligger like bak Krosby Møbler.
– Det kom et enormt trykk som blåste inn alle vinduene ut mot Møllergata. Halvparten av glasset havnet innenfor og halvparten utenfor. Det var bare flaks at ingen var i nærheten av vinduene da det skjedde, forteller Trond, som bare en halvtime tidligere hadde stått utenfor sammen med kona.
– Det er den mest opprørende dagen i mitt liv, konstaterer han.
Trykket fra bomben førte til store skader på butikken, og de måtte i etterkant bruke over 860.000 kroner på ny fasade.
– I mellomtiden måtte vi sette opp plater foran vinduene og sikre fasaden. Heldigvis var det mange av våre trofaste kunder som trosset sperringer og kom til Møllergata for å handle hos oss. Mange tok også kontakt på telefon for å høre hvordan vi hadde det,
og det betydde mye, sier Trond.
«Vi kommer til å fortsette, enten det blir i sentrum eller utenfor byen»
Usikker framtid
I dag er det ingen synlige tegn til julidagen i 2011 på butikken, og driften går så det suser. Likevel står familien nå foran nok en utfordring.
– Vi er usikre på om vi kan bli her, fordi Statsbygg ønsker å rive bygget i 2019, forteller Henning.
Han har lenge vært på utkikk etter egnede lokaler i Oslo Sentrum, men vet de kan se langt etter noe med like god plassering som de har i dag. Men en ting er både Trond og Henning sikre på: Å legge ned driften er ikke et alternativ.
– Vi kommer til å fortsette, enten det blir i sentrum eller utenfor byen.