«Hvorfor kan ikke bare folk rydde opp?»
Hele Norges «Sinnasnekker’n» er ikke bare å se på TV Norge. Han er også med oss hver lørdag og søndag på alle de 19 Boligmessene vi har arrangert i år. Og han liker det sånn, med full fart. Vi tok en prat med ham rett før årets to siste Boligmesser.
Tekst: Majken Svorstøl Foto: Bård Gundersen/Gundersen og meg
Otto Robsahm slentrer inn på kontoret vårt på velkjent vis, roper høyt «hallå» og gir undertegnede en bamseklem. Som vanlig takker han nei til kaffe. Det er nesten litt flaut å glemme det hver gang, men det er jo litt uvanlig at en handyman ikke drikker kaffe. Vann og cola er tingen der i gården.
– Hva går det i om dagen?
– Jeg har akkurat vært med på en runde «Damenes aften» hos Byggmakker i Steinkjer, Moss, Hammerfest og Moss. Det har vært helt vanvittig oppslutning, med fullbookede kvelder og mye moro. Disse kveldene er ment som en morsom greie, og det er veldig mange damer som er interessert i å gjøre ting selv. Jeg ser jo i konkurranser om de er handy eller ikke, og flere har imponert meg med sine evner.
Hyggelig å snakke med folk
På Boligmessene kommer den joviale Sinnasnekker’n i kontakt med et tverrsnitt av den norske befolkningen, det vil si den samme gruppen som er hans faste TV-seere når «Sinnasnekker’n» vises på TV Norge.
– Det er et stort og viktig program, så det er tydelig at konseptet fenger. Jeg synes det er utrolig hyggelig å snakke med folk, og publikum jeg møter på Boligmessene har ofte full kontroll på programmene våre, de ulike familiene og hva de sliter med, medgir han.
– Du har skikkelig barnetekke – det er mange barn som vil hilse på?
– Ja, barna er helt rå, de kommer med gaver og tegninger og ønsker seg selfier med meg. De sier ofte rett ut at de liker hva Sinnasnekker’n gjør for folk, sier Otto.
– Hvorfor liker barna et oppussingsprogram?
– Jeg tror hele konseptet med å yte noe for andre berører barn. Foreldre melder om at barna som ser på programmet har empati for barna i familiene vi hjelper. De unge TV-seerne blir glade når de ser hvor fint barna får det på de nye rommene sine, og følger spent med på hvilke endringer det har skapt for familiene når vi kommer på gjenbesøk. Dessuten elsker barna at jeg gir de voksne tydelige beskjeder og kjefter litt på dem – det veier nok tungt for deres rettferdighetssans!
Mange gjengangerspørsmål
Når Otto holder foredrag på Boligmessen er det få som våger å stille spørsmål i plenum, men de spør gjerne på tomannshånd.
– Det er forskjell fra by til by hvor utadvendte folk er, men spørsmålene er gjerne de samme overalt, forklarer Otto. – En av gjengangerne er fukt. Mange sliter gjerne med fukt i kjeller. Det er typisk norsk og har en enkel forklaring, mener han. – I norsk byggeskikk og regelverk har det vært makshøyde på hus, og dermed har folk tradisjonelt vært presset til å grave ned i jorda for å få plass til alt man ønsket av areal. Med dårlig drenering og manglende ventilasjon er det mange som opplever saltutslag og edderkopper i dette landet.
– Er det andre typiske spørsmål?
– Mange vil ha tips om hvordan man skal få partneren til å ta oppussingen hjemme alvorlig. Og så er det selvsagt mange som vil vite hvordan de sender inn søknad for å få hjelp av Sinnasnekker’n. Jeg får generelt mange spørsmål om konkret innhold i programmet, der har folk mange meninger.
– Hvilken tilbakemelding får du oftest om programmet?
– Ha ha, det heter jo at det enkleste er det beste. Den kommentaren som oftest ytres om Sinnasnekker’n, er «hvorfor kan ikke bare folk rydde opp, det er jo gratis?». Det er egentlig ganske innlysende, men likevel vanskelig å etterleve for de som har kommet virkelig ut å kjøre med oppussingen. Det er derfor vi lykkes gang på gang. Vi hjelper folk på rett vei, og det føles utrolig meningsfylt.