Smarthjem for alle


Med løsningene til Smartech blir det lettere enn noen gang å styre de smarte løsningene i hjemmet.

Tekst: Ida Save
Foto/illustrasjoner: Smartech

– Smartech består av ti personer med ulik bakgrunn som alle har én ting til felles: Vi har en lidenskapelig interesse for hvordan teknologien har forenklet og i fremtiden vil forenkle hverdagen vår, forteller Na Khom i Smartech.

Smarte produkter blir stadig mer populært, men en av utfordringene er at hvert produkt gjerne har sin individuelle applikasjon.

– For eksempel har man en app til lysstyring, en til varmekontroll og en helt annen til dørlåsen. Det var her vi oppdaget potensialet vårt. De fleste av dagens smarte enheter kommuniserer via to forskjellige «språk», og vi har lagt til rette for støtte av begge kommunikasjonsmetodene i en og samme applikasjon. Applikasjonen kan også styres via stemmen, og vil slik gjøre hverdagen enda enklere, forklarer Khom.

Alt går automatisk

Khom forteller videre at de i Smartech tenker på et smarthjem som så mye mer enn et hjem med smarte enheter som kan styres fra telefonen.

– Se for deg at du kjører inn i oppkjørselen din, garasjen åpner seg automatisk og lyset slår seg på. Inngangsdøra låser seg automatisk opp fordi du er to meter unna, og når du kommer inn slår lysene seg på og favorittspillelisten din på Spotify begynner å rulle ut deilige toner. Fordi huset visste at du kom hjem 16.30, har det endret temperaturen tilbake fra 16 til 21 grader fra du forlot hjemmet i morges. Dette er bare en av tusenvis av ulike løsninger som Smartech vil kunne tilby, og alt kan endres individuelt etter dine preferanser.

Lavere strømregning

Ifølge Khom er det mange fordeler med smarthjem, blant annet at det vil kunne bidra til lavere strømkostnader, bedre sikkerhet i hjemmet både fysisk og digitalt, og sist, men ikke minst: En enklere hverdag.

– Smartech kan også bidra til å tilrettelegge hverdagen for mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt eldre. Vår filosofi er at alle skal ha muligheten til å få en enklere hverdag med et smartere hjem.

På Boligmesse ønsker Khom og kollegaene å demonstrere hvor enkelt et smarthjem faktisk kan være.

– Mange er av den oppfatning at det er komplisert, dyrt og at man må ha høy teknisk kompetanse for å kunne bruke et smarthjem. Dette ønsker vi å motbevise. Vi skal vise fram klassiske muligheter for hjemmet og hvordan du enkelt kan sette opp egendefinerte automatiske løsninger. Vi kommer også til å vise frem hvilke nye, enkle og innovative muligheter som kommer i fremtiden.