Ekspertene advarer: Ikke lad elbilen i vanlig stikkontakt


Mange lader elbilen i garasjen uten å ha installert en egnet kontakt, uvitende om at det kan være både ulovlig og medføre brannfare.

Tekst: Ida Save
Foto: Lyse Energisalg

– En vanlig stikkontakt er ikke laget for å tåle høy belastning over lang tid, noe som er tilfellet ved lading av elbil. Over tid vil lading i en slik kontakt kunne føre til varmgang og potensielt brann, forteller Anette Bjorheim Aasland i Lyse Energisalg.

Hun presiserer også at dersom man skal lade lovlig på en vanlig stikkontakt, er det krav om at dette skal være på en egen kurssikring på maks 10A, og at det må være installert jordfeilbryter type B.

– Det vanlige jordfeilvernet som er i boliger er type A, men dette kan bli satt ut av spill om det skulle oppstå feil med ladingen. Dette vil medføre til at potensielt livsfarlige jordfeil i anlegget ikke vil bli oppdaget, advarer Aasland.

– Man må også være oppmerksom på at det å lade en elbil regelmessig hjemme vil medføre det vi kaller en bruksendring av det elektriske anlegget. Anleggseier er da ansvarlig for å sikre at gjeldende forskrifter blir fulgt.

Spar penger med smart lading

Men hvordan lader man mest mulig trygt og effektivt?

– For å lade trygt må man enten sette opp en egen dedikert kurs i boligen som sikres med 10A-vern og jordfeilbryter type B, eller skaffe seg en egen ladeboks, hvor dette er innebygget. Sistnevnte er helt klart anbefalt da du får hentet mer effekt ut av det elektriske anlegget ditt, noe som korter ned ladetiden.

Aasland anbefaler å gå til anskaffelse av en smart lader som er fremtids-rettet og har mulighet til å lade smart, det vil si at den lader basert på strømprisen.

– Med Lyse sine ladeløsninger får du med ladetjenesten Smart lading som leveres av Smartly. Tjenesten gjør at laderen automatisk kan finne de mest fordelaktige tidspunktene å lade på, basert på markedets strømpris og eventuelt egenprodusert energi. Du styrer alt via en app, og kan overstyre tjenesten dersom du har behov for maks ladeeffekt på mindre gunstige tidspunkt.

Enkelt, sikkert og effektivt

På Boligmesse i Sørmarka Arena vil Lyse presentere sin komplette ladeløsning til hjemmebruk.

– Vi gjør det enkelt for deg som ønsker egen lader til elbilen hjemme ved å tilby markedets ledende ladere ferdig installert. Enkelt, sikkert og effektivt slik at du kan lade når du vil. Som kunde velger du selv om du ønsker å betale hele beløpet med en gang, eller om du vil ha rentefri nedbetaling over 36 måneder, som faktureres på din strømfaktura.

I tillegg til hjemmelading av elbil, skal Lyse også fortelle mer om sine solcelleløsninger og presentere nye Altibox TV.

– Vi arrangerer også en konkurranse, der vi gjennom hele helgen trekker ut to vinnere som får glede av å gi 5.000 kroner til sitt idrettslag eller sin forening. Dette gjør vi gjennom konseptet Lyse Spirer, som har som mål å bidra til en meningsfylt oppvekst for barn og ungdom.