Den rosa blikkenslageren


Elisabeth Heien skulle egentlig bli frisør, men endte opp som blikkenslager. I dag har hun sitt eget firma og kjører rundt i knallrosa bil.

– Faren min driver med ventilasjon, så jeg har vært med han mye på jobb, og jeg har alltid vært flink med hendene. Men da jeg luftet ideen om å begynne som lærling i blikkenslagerfaget, fikk jeg høre at det var en dårlig idé for meg som gjerne brukte to timer foran speilet om morgenen, forteller Elisabeth Heien.

Da var det gjort. Heien er ei sta jente, og bestemte seg for å bevise at man kan gjøre det godt i et håndverkeryrke selv om man liker å pynte seg.

– Jeg begynte som lærling, og gikk all in for å gjøre det bra. Jeg var egentlig lovet jobb den dagen jeg fikk fagbrevet, men da det ikke ble noe av likevel, bestemte jeg meg for å starte for meg selv.

– Man får til det man vil

Heien forteller at hun trives godt som sin egen sjef, og på halvannet år har hun utvidet bedriften med tre nye blikkenslagere.

– Jeg har som motto at man får til det man vil. Og i dag er jeg sjef for min egen læremester fra lærlingetiden min, noe som er veldig gøy. Jeg har også en kvinnelig lærling på plass.

Blikkenslageren er nemlig opptatt av at også jenter skal få opp øynene for blikkenslagerfaget.

– Jeg mener dette yrket er godt egnet for jenter fordi det handler mer om teknikk enn tunge løft. Vi jenter har også ofte et bedre blikk for detaljer enn gutta, noe som kan være en fordel. Så jeg jobber hardt for å få fram at dette absolutt er et yrke som kan passe oss jenter.

Rosa arbeidsbil

Heien legger ikke skjul på at hun er glad i rosa, og har dratt det helt ut med de rosa bilene hun og medarbeiderne hennes kjører rundt i. Det har vist seg å være et godt markedsføringsgrep.

– Det slår godt an, og vi får flere jobber fordi bilene skiller seg ut. Jeg har til og med opplevd at folk har fulgt etter meg inn på butikken for å spørre om hjelp.

På Boligmesse i Sørlandshallen 22.-24. mars har Heien og kollegaene som mål å vise folk hva en blikkenslager faktisk kan gjøre.

– Det meste kan fikses med blikk, og vi ønsker å få fram hvor mye ulikt vi kan hjelpe folk med. Vi skal vise fram litt utradisjonelle ting, og tar også med oss ulike fargeprøver og beslag. Om det blir mulig skal vi også stå og båndtekke litt slik at de besøkende kan se hvordan vi jobber.