Spar penger med riktige valg


Energirådgiver Ann-Theres Løchen vil motivere boligeiere med planer om oppgradering til å få på plass en gjennomtenkt og skikkelig plan.

Tekst: Ida Save
Foto: Istock.com/Illustrert

– Det handler om penger og prioriteringer, og Energiconsult er her for å hjelpe boligeiere å ta de riktige valgene. Og ikke minst: Legge planer for et sunt og friskt hus, forteller Ann-Theres Løchen, eier av det rådgivende selskapet Energiconsult.

Energiconsult har et nettverk med små samarbeidsbedrifter, og sammen dekker de hele østlandsområdet med både rådgivning og teknisk fagkompetanse på alle typer varmepumper, ventilasjon og oppvarmingsanlegg.

– Norge ligger i verdenstoppen på strømforbruk per person, og hus bygd mellom 1960 og 1987 har om lag tre ganger så høyt energibehov for oppvarming som dagens moderne boliger.

Hjelper med planlegging

Det kan gi store konsekvenser nå som strømprisene stiger.

– Om du bor i et eldre hus med stort energiforbruk er tiden inne for å vurdere å gjøre noen oppgraderinger. Det kan være lettere sagt enn gjort, og enkelte råd man finner på egenhånd kan medføre dårligere inneklima og skader på bygningen. Derfor hjelper vi i Energiconsult deg med å legge en plan for oppgraderingen, sier Løchen.

Oppgraderingen kan gjelde alt fra etterisolering til bytte til lavenergivinduer, varmepumper og solfangere.

– Gjennom Enova kan du få igjen penger for en rekke energitiltak, og de gir også tilskudd til privatpersoner for å få energirådgivning, forteller energirådgiveren.

Møt ekspertene på messen

Energiconsult og samarbeidsbedriftene hjelper også til med det meste innen prosjektering for ombygging, utvidelse og rehabilitering av hus. Dersom du skal pusse opp, anbefaler Løchen å kombinere rådgivning innen byggeteknikk med energirådgivning.

– Vi kan hjelpe deg med tegninger og dokumenter til byggesøknader, samt å få rett pris og kvalitet til avtalt tid. En tydelig beskrivelse av arbeidene sammen med en god byggekontrakt er viktige stikkord for suksess.

På Boligmesse i Sandefjord, Fredrikstad og på Hellerudsletta stiller Energiconsult med noen av sine beste rådgivere, og Løchen oppfordrer alle huseiere til å komme innom standen.

– Der møter du flere kloke hoder som kan hjelpe deg med gode råd.