Stadig flere faller for konseptet til Sveinung: – Det er mange feller å gå i


Som byggmester har Sveinung Tofteland flere ganger ergret seg over at folk må bestemme farge på gulvene sine før gulvet er på plass. Det slipper du med bestilling fra Bygdegulv.

Tekst: Ida Save    Foto: Bygdegulv

– Et hvitt gulv som ser pent ut i ett miljø, kan fort bli gult når det havner i miljøet det egentlig skal være. For ikke å snakke om alle nyansene av grått, sier Tofteland.

Han er daglig leder for Bygdegulv, en liten leverandør av heltregulver i eik og ask som holder til i Søgne.

– Hos oss gjør vi all overflatebehandling etter at gulvet er lagt, som på gamlemåten. Da trenger ikke kunden velge farge før alle vegger er malt, kjøkkeninnredningen er hengt opp og elektrikeren har montert riktig belysning.

Kan velge detaljene først

Byggmesteren tror det er nettopp dette som har gjort at flere interiørarkitekter og -konsulenter har falt for konseptet til Bygdegulv.

– Nå kan de velge alle detaljene først, og så tilpasse gulvet. Eller enda bedre, de kan få lik overflatebehandling på trappetrinn og benkeplate som de har på gulvet, sier Tofteland.

I tillegg til levering og overflatebehandling av gulv, tilbyr Bygdegulv også renovering eller sliping av allerede eksisterende gulv.

– Det er mange feller å gå i med tanke på underlag og forarbeid før man legger gulv. Da er det en trygghet for kunden at den som selger gulvet, selv har vært ute og montert gulv og kan fortelle om dette. Det er dessverre altfor mange som drar på seg skjulte kostnader fordi alt det de burde visst på forhånd står med små bokstaver på leggeanvisningen.

Flere er vågale

Tofteland ser en stor variasjon i hva slags farger kundene ønsker på gulvene.

– Vi ser nok en tendens til at flere ønsker seg gråtoner, og noen vil fortsatt ha ting lyst og hvitt. Men det er også en økende grad av vågale folk som ønsker mer farge i gulvene. Personlig synes jeg man får et langt mer personlig og varig gulv om man tør å velge noe med mer pigment i. Et mørkt, nesten sort eikegulv kan være utrolig flott, sier byggmesteren.

Han beskriver seg selv som en byggmester med genuin interesse for heltre, og er derfor glad for at stadig flere får øynene opp for disse gulvene.

– Heltre har fått et ufortjent dårlig rykte, men nå ser vi at flere har ønsker om et gulv de kan bruke skikkelig. Folk vil ha ekte vare! Et hardvoksoljet heltregulv kan man vaske med vann om man vil, man kan tråkke inn på det med skitne støvler, og man kan gi det skikkelig juling.

Sveinung Tofteland lover en hyggelig opplevelse til dem som besøker standen til Bygdegulv i Arenda.

Satser på koselig stand

Til messa i Arendal tar Bygdegulv med seg gulvmodellen Stokkeland i grå/naturell eik, som blir lagt i en stue fra 50-tallet.

– Vi tar også med oss fargeprøver fra andre modeller så folk kan se mangfoldet og mulighetene. Men som sagt tidligere synes vi folk skal velge farge når gulvet er i sitt rette miljø, så vi ser det ikke som hensiktsmessig med for mange gulvprøver. Her skal det være koselig! Også har standen messas beste stoler, frister Tofteland.