Nyheter

Slik tilrettelegger du uteplassen for høsten

Written by: admin
Publisert den: 2020-08-27
Edited: 2020-08-27


Sommeren er på hell, men det trenger ikke sette en stopper for hygge og kos. Med disse enkle tilpasningene, kan du få høstens koseligste uteplass.

Tekst: Byggstart
Foto: Shutterstock 

Kos med lys

Lyslenker gir et dempet og behagelig lys på uteområdet. Flere av lenkene er laget for å tåle minusgrader, så de kan godt henge ute helt til jul om du ønsker det. For å spare strøm og vedlikehold kan du velge lyslenker med LED-pærer. Disse koster lite å drifte, og pærene varer svært lenge. Lyslenker får du i mange variasjoner, med både nøytralt og farget lys. Enkle lyspærer med varmhvitt lys er både fint og trendy denne høsten. Lyslenker kan henges på veggen, i taket eller i trærne, og kan skape magisk stemning i hele hagen. Dersom du vil benytte uteplassen på vinteren er varmelamper en god investering.

Solcellelamper lades opp ved hjelp av solenergi, slik at du slipper å legge opp ledninger. Disse lyser automatisk når det er skumring. Dette kan dermed være et billig og miljøvennlig alternativ for utebelysningen. Slike lamper får du i alle mulige former som små figurer, lyslenker, klassikere som henges på vegg, stikkes i jorden eller henges over rekkverket. De billigste solcellelampene koster under 50 kroner, så det trenger ikke være en stor investering. Vær oppmerksom på at mange solcellelamper ikke er laget for å tåle frost, så de bør tas inn når vinteren kommer.

Deilige ullpledd og varmetepper

Pledd og puter er alltid greit å ha for å gjøre uteplassen lunere og varmere, men når høsten melder sin ankomst kan det være nødvendig med litt mer varme. Bytt for eksempel ut de lette fleecepleddene med solide ullpledd. Et annet hett tips er å gå til innkjøp av et varmeteppe. Dette kan lades opp i løpet av noen minutter og holder godt på varmen i flere timer etterpå. Et annet alternativ er å bruke sauepels på sitteplassene for å holde varmen. I tillegg til å bidra med varme vil saueskinnene være en dekorativ del av innredningen. Husk at puter og pledd burde legges i en putekasse om natten, slik at de ikke blir fuktige.

Gulv, vegger og tak

Om høsten kan været ofte være skiftende, med sur vind og plutselige regnbyger. For å passe på at du har ly for den verste vinden kan du bygge en levegg i den retningen som er mest utsatt og organisere sitteplassene slik at de i hovedsak er under tak. Det finnes for eksempel paviljonger som har tak som kan trekkes ut ved behov. Slik kan du ha det helt åpent om sommeren og lukke det når det regner eller blir kaldere på høsten. 

Hvis du har lyst til å bruke uteplassen din året rundt kan det være aktuelt å investere i gulvvarme. Med varme i gulvet kan du gå barbent fra tidlig på våren til lang ut på høsten, og det er vel få ting som gir like mye sommerfølelse som bare ben! Vurderer du å oppgradere både uteplassen og øvrige deler av boligen med vannbåren varme, kan du lese mer om dette hos Byggesmart.no

Grill, utepeis eller bålpanne

Det er ingen grunn til å pakke bort grillen selv om dagene blir kortere. Det er dog viktig at du dekker den til for å unngå slitasje fra potensielle høststormer. Hvis du har lyst til å grille hele året, anbefales det å investere i en elektrisk grill eller gassgrill, siden de blir varme raskere enn en tradisjonell kullgrill.

Et ildsted eller en bålpanne er en utmerket kilde til varme utover kvelden, de kan også benyttes til å lage mat. Det er noe helt eget med å sitte samlet rundt et bål, og kanskje enda bedre når du kan gjøre det trygt i din egen hage. Kanskje dere kan grille pølser eller lage pinnebrød? Hvis du har plass og ressurser kan du også bygge din egen utepeis, som er perfekt til kjøligere tider. Det anbefales at du bygger den litt lavere enn sitteområdet, slik at du utnytter varmen mest mulig.

Høstkos

Det finnes mange blomstrende vekster som har høysesong på høsten, så selv om sommeren kanskje er over trenger ikke uterommet å være fritt for blomster. Klassiske blomstrende planter om høsten er for eksempel krysantemum, alpefiol, ildtopp, lyng eller celosia. Disse klarer seg fint ute et stykke ut på vinteren. Blomstrende planter krever ofte litt vedlikehold, og hvis du heller vil ha en litt enklere og mer lettvint stil kan du også gå for grønne vekster. Både eføy, pyntegress, sølvblad og pyntekål er lettstelte planter som tåler den skarpe høstluften godt.

Glem ikke at du kan dekorere med pynt du finner i naturen. Fargene i naturen er noe av det aller beste med høsten, og disse fargene kan du ta med deg når du skal dekke bordet eller lage en blomsterbukett. Både mosegrodde steiner, rognebærkvister og nakne grener kan fungere som pynt. Andre ting du kanskje finner i hagen som du kan pynte med er epler og gresskar. Slik kan du bevare utekosen langt inn i de kaldere månedene.