Integrerer smarte energiløsninger i sitt nye hus


Morten Hagen er markedssjef i Smart Energi i Fredrikstad. Når familien nå bygger nytt hus, har de tatt i bruk energisparende løsninger som gir familien et bærekraftig og fremtidsrettet hjem.

 

Tekst: Majken Svorstøl  Foto: Morten Hagen

 
Hagen og kona har tegnet huset selv med bistand av en teknisk tegner. Under planleggingen og utformingen har de fokusert på hvordan de kan redusere de langsiktige driftskostnadene. – Energi til oppvarming og varmt vann er en av de største driftskostnadene i et hus, minner Hagen om.

Ved hjelp av en energirådgiver har de fått en energiberegning av huset som har gitt dem en oversikt over det fremtidige energibehovet. Paret har også besøkt og fått inspirasjon hos familier i Østfold som benytter ulike energisparende løsninger. – Østfoldinger ligger langt fremme innen bruk av solenergi og andre energibesparende og miljøvennlige løsninger, så vi har fått mange gode tips og råd, sier han.

Basert på innhenting av informasjon, har de satt sammen en komplett løsning som skal dekke husets energibehov. – Selv om vi begynte å planlegge huset før TEK 17 trådte i kraft 1. januar 2017, har vi fulgt denne standarden i stedet for forgjengeren TEK 10, fordi vi synes den nye forskriften er en bedre standard, sier Hagen. ­– Vi forventer faktisk å få et overskudd av energi hvert eneste år, smiler han.

Sinnrikt system
Hagen og kona har satt sammen et sinnrikt system hvor de har tatt i bruk følgende tiltak og systemer:

  • Solvarmeanlegg på taket dekker 80 % av husets oppvarmings- og varmtvannsbehov.
  • Det er koblet varmepumper til solvarmeanlegget – noe som er rimeligere enn f. eks. bergvarmeanlegg.
  • Vanntank lokalt plassert i kjelleren holder varmen fra solvarmeanlegget over natten.
  • Vannbåren gulvvarme gir behagelig varme i huset, og det er ingen behov for vedovn til de ekstra kalde dagene.
  • Miljøvennlig blåseisolasjon, Isofiber, gir god isolasjon og godt inneklima.
  • Tre-lags energivinduer gir ytterligere energibesparelse.
  • Det er lagt ekstra isolasjon mot bakken og i taket.
  • Det er solcelleanlegg på taket slik at familien får egenprodusert strøm som kan benyttes til varmeanlegget, ventilasjonsanlegg og opplading av elbilen.
  • En liten vindmølle installeres for å produsere strøm under andre tider og værtyper enn det solen bidrar med.
  • I tillegg jobber de med å finne et batteri som kan ta vare på overskuddsstrøm slik at de også er selvforsynt ved eventuelt strømbrudd.

 

Morten Hagen og kona har satt sammen et sinnrikt system av energisparende løsninger i sitt nye hus som er under oppføring i Fredrikstad.
Morten Hagen og kona har satt sammen et sinnrikt system av energisparende løsninger i sitt nye hus som er under oppføring i Fredrikstad.

 

Produserer egen byggestrøm
Byggeprosjektet er godt i gang, og taket installeres i mars. Da installeres også solcelleanlegget, slik at håndverkerne har byggestrøm frem til huset blir ferdigstilt i juli. – Dette er en besparelse for oss i byggeprosessen, sier Hagen fornøyd, og legger avslutningsvis til at alle installasjonene kobles til et styringssystem fra Smart Energi. – Slik får vi full kontroll på alt, avslutter han.

Du møter Morten Hagen på Smart Energi sin stand (235) på Boligmessen i Fredrikstad, og han holder også foredrag om sitt private byggeprosjekt fredag 11. mars kl. 14.00.