Fire år etter og like fornøyde


Før var det fukt i alle vegger i kjelleren. Familien Sæthre/Ertunc installerte en teknisk løsning der elektriske impulser hindrer vann i å trenge inn i huset. Nå er veggene helt tørre.

Tekst og foto: Active Dry Tech

Huset til Connie Sæthre og Bulent Ertunc i Rælingen ligger i en fjellskråning hvor regn- og grunnvann renner rett mot kjellermuren. Da de overtok huset, ble det meste av vannet ble ledet bort via dreneringssystemet som man antok var i orden. Men, det var langt fra tilstrekkelig. Målt fuktighet var altfor høy til at leiligheten i kjelleren kunne innredes og leies ut som planlagt.

Tørt med elektriske impulser
Paret hadde planlagt å rehabilitere og innrede kjelleren til en utleieenhet. Disse planene ble endret da de oppdaget fukt i veggene.

Først vurderte paret en omfattende og svært kostbar drenering. På Boligmessen fikk de imidlertid høre om en metode, Active Dry Tech, som ved elektriske impulser ville fordrive og hindre vannet i å trenge inn.

– Vi var litt skeptiske til å installere denne ordningen, for det virket litt for godt til å være sant, sier Connie Sæthre og Bulent Ertunc. Da de overtok huset for  4 år siden, hadde de planlagt å rehabilitere og innrede kjelleren til en utleieenhet, men disse planene ble endret da de oppdaget at det var fukt i veggene.

Paret tegnet en avtale som innebar at fuktfjerningssystemet måtte gi resultater innen en viss tid, ellers behøvde de ikke å betale. – Garantien gjorde det enklere for oss å våge å teste systemet, forteller de.

” Nå, fire år senere, er veggene fortsatt tørre, og det er ingen tegn til fukt eller kjellerlukt”.

Merket raskt endring
På installasjonstidspunktet viste målinger ekstremt høyt fuktnivå i veggene.

– Kort tid etter installasjonen av Active Dry Tech-systemet merket vi stor endring, forteller paret. Kjeller- og fuktlukten forsvant, og veggene var helt tørre. 3-4 uker etter installasjonen viste kontrollmålingene at vegger, som tidligere hadde hatt svært høy fuktverdi, nå lå godt innenfor godkjent verdi.

– Nå, fire år senere, er veggene fortsatt tørre og det er ingen tegn til fukt eller kjellerlukt, sier de.

Slapp riving og ødelagt hage
Paret er glade for at de slapp å drenere på nytt. Slik slapp de riving og gjenoppbygging av terrassen, samt omfattende ødeleggelse av hagen med trafikk av anleggsmaskiner.

– Vi sparte nærmere 120.000 kroner ved å bruke Active Dry Tech i stedet for tradisjonell drenering, og besparelsen brukte vi i utleieleiligheten i kjelleren. For oss, som var i etableringsfasen, har muligheten for å leie ut kjellerleiligheten tilført oss en kjærkommen ekstrainntekt, og vi er trygge på at leietakeren bor i et sunt og trygt bomiljø uten sopp og mugg, avslutter paret.

Murmester Terje Kvalvaag AS er forhandler av Active Dry Tech i Kristiansund. De kommer på Boligmessen for å fortelle mer om hvordan elektroosmose fungerer.