Få Ottos beste tips: Slik bevarer du husfreden under oppussingsprosessen


Å pusse opp hjemmet krever ikke bare tid og penger, men også en god porsjon tålmodighet. Her er Otto Robsahms beste tips en konfliktfri oppussingsprosess.

Tekst: Ida Save
Foto: Bård Gundersen

  1. Ikke glem å snakke sammen. Dette punktet er veldig viktig. Mange har en tendens til kun å tenke på seg selv og hvor mye jobb man har framfor seg, og glemmer at dette er noe man faktisk gjør i fellesskap.
  2. Bli enige om en plan. Ikke begynn på et prosjekt før du har hele familien på samme side. Dere bør ha de samme ideene og tankene om prosjektet dere går inn i.
  3. Lytt til hverandre. Hvis dere har begynt på et prosjekt og du finner ut at du ønsker en annen løsning, vær ydmyk og åpen for å diskutere argumenter for og imot den nye løsningen i stedet for å kjøre på uten å involvere den andre parten. Når man er to om prosjektet, er sjansene mye større for at man blir ferdige. Begge trenger ikke snekre, at en rydder opp rusk, kaster søppel og pakker ut materialer, er minst like verdifullt. Hvis begge har samme plan, går oppussingsprosessen både raskere, det blir enklere og begge føler eierskap til prosjektet.
  4. Involver barna. Om man har barn, er det viktig at også de blir involvert. Hvis oppussing av barnets rom er en del av den totale oppussingsprosessen, er det viktig at dere er åpne om hvilken rekkefølge ting skal skje i. Lag for eksempel en kalender der dere lister opp hva som skal pusses opp når. Da kan barna huke av ettersom kjøkkenet, badet og stua blir ferdig – og de kan glede seg til det er tid for deres rom. Å involvere barna er også et godt triks for å få ro i familien. La dem for eksempel bli med på å male, vannbasert maling kan vaskes av hva som helst og du kan alltids male over senere.
  5. Ta hverdagen tilbake. Hvis konflikter oppstår, husk på hvordan det var da dere først ble sammen. Men tenk ikke kun på at «da var det så bra» eller «senere blir det bedre». Ta hverdagen tilbake og lev i nuet.