Designeren som ble gartner


Etter 30 år som grafisk designer, fant Kurt Osvoll ut at han skulle følge drømmen og bli gartner.

Tekst: Ida Save
Foto: Kari Tveøy

I dag kombinerer han utdannelsen som grafisk designer med gartnerutdannelsen, og tilbyr alt fra design og planlegging til utførelser av hager.

– Kombinasjonen designer og gartner gir en kompetansematch “made in heaven”, som mange av mine kunder setter stor pris på. Som grafisk designer er jeg opptatt av å tenke på strukturen og estetikken, kombinasjonen av funksjon, form og farge, og hvordan planter opptrer i samspill. I tillegg er jeg utdannet gartner, som gjør at jeg vet hva som trives hvor, og hvordan man behandler plantene.

Virksomheten har fått navnet Grønne Rom, fordi Osvoll mener hagen er boligens grønne rom.

– Og nå som hagene blir stadig mindre, blir det viktigere å utnytte det tilgjengelige arealet maksimalt. Det er her jeg kommer inn. Mange har også hatt den samme hagen i 20 år og ønsker forandring, men vet ikke hvor de bør starte. Da er det greit med et par friske øyne som kan komme med nye ideer.

Gomlehage

Osvoll har et begrep han kaller “gomlehage”. Det er en hage der man kan plukke for eksempel blåbær eller markjordbær man kan gomle på mens man rusler rundt i hagen.

– Mange ønsker seg både bærbusker og frukttrær, og tror man ikke har plass. Men dersom man tenker litt annerledes, kan man finne mange spennende løsninger. Blant annet har du søyleeple, som er et høyt og smalt epletre, akkurat som en søyle, og perfekt for små hager. Eller hvis du skal ha hekk, hvorfor ikke lage en hekk av frukttrær? Den vil skjerme hagen for innsyn, uten at det blir innestengt. I tillegg har den stor prydverdi med fargerik blomstring, og frukt du kan gomle på.

Hagedesigneren forteller at han hele livet har vært over gjennomsnittet glad i planter og blomster. 

– Modern holdt alltid på i hagen, og da jeg fikk min første bolig, ble hagen et fristed. I motsetning til i grafisk design, der alt skal være pinlig nøyaktig, kan en hage bli frodig, fin og fargerik uten at man må gå rundt med millimetermål. Det er befriende, og for meg er det å holde på i hagen som en slags meditasjon.

Planlegg 

Osvolls beste tips til de som ønsker å gjøre endringer i hagen, er å begynne med planleggingen allerede nå.

– Tenk funksjon og logistikk, hvor du bør starte først, og vær nøye med grunnarbeidet. Og husk: Dyktige folk bookes fort, så om du ønsker en fagutdannet gartner, bør du være tidlig ute. Det er nå jeg har tid til å reise rundt på befaringer, avslutter hagedesigneren, som ser frem til å dele flere gode råd med de besøkende på Boligmesse helgen 28. februar til 1. mars.